2024. május 10. - Ármin, Pálma

Szilícium helyett műanyag

Közeleg a perc, hogy műanyag helyettesíti a szilíciumot a tranzisztorok alapanyagaként - az újítás valóságos forradalmat hozhat az elektronikai iparba.
2008. július 17. csütörtök 08:55 - Hírextra
Marianna Korzov és David Andelman, a Tel-Avivi Egyetem, valamint Rafi Sikler, a Ben Gurion Egyetem munkatársai a Physics című folyóiratban jelentették meg az új anyaggal kapcsolatos elemzésüket a jövő felhasználási területeiről.

Az áramot vezető műanyagok iránti kereslet vélhetően lélegzetelállító ütemben növekszik a közeljövőben, a becslések szerint piaca 15,5 milliárd dolláros forgalmat elérve megtízszereződik 2014-re.

Hosszú ideig a műanyagra mint ideális szigetelő jellegű - vagyis az áramot vezetni képtelen anyagra gondoltak, míg végül a hetvenes években végzett néhány kísérlet bebizonyította, hogy bizonyos körülmények között kiváló vezetők is lehetnek. Ugyanakkor több mint harminc évnyi technológiai fejlődésre volt szükség ahhoz, hogy a "játékos" kísérlet eredményét fel is használhassák flexibilis kijelzők, magas minőségű vagy éppen mindössze egy centiméter vastagságú televíziók gyártására.

A fejlődő tudományág, a bionika is igényt tarthat a különleges tulajdonsággal rendelkező plasztikra: segítségével ugyanis olyan robotok állíthatók elő, amelyeknek speciális műanyagból készült bőre az emberi tapintáshoz hasonlóan működhet.

"Arra számíthatunk - írják az elemzők -, hogy ezek az anyagok lassacskán átveszik a szilícium és a fém szerepét, s ezzel egészen új technológiai lehetőségek nyílnak meg előttünk".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását