2024. április 23. - Béla

Óvszer disznóbélből

Két, sertésbélből készült óvszerre bukkantak egy középkori fóliánsban a salamancai egyetem könyvtárában - a lelet a feltételezések szerint a XIX. századból származik.
2008. július 17. csütörtök 08:52 - Hírextra
Az óvszer meglehetősen elterjedt volt az ősi Egyiptomban, ahogy a Római Birodalomban is, majd e védekezőeszköz évszázadokra feledésbe merült, míg a XVI. században Gabriele Fallopio olasz kirurgus újból fel nem találta - olvasható a ThinkSpain című angol nyelvű spanyol hírportálon.

A kondomokra a legősibb spanyol egyetem könyvállományának átvizsgálásakor bukkantak. A két, sertésbélből készített óvszer száját egy kék zsineggel lehet(ett) összehúzni, így minimalizálva annak a veszélyét, hogy bevetés közben a kondom lecsúszik.

Az óvszerek egy XVI. századi orvosi kézikönyv lapjai között lapultak. Egykori tulajdonosuk a kondomokat akkurátusan becsomagolta, mégpedig egy 1857-es újság lapjába, innen lehet feltételezni, mely korból származik a patinás lelet.

A könyvtárosok feltételezése szerint az óvszereket egy orvostanhallgató feledhette a nagy magolás közepette a könyvben. A XIX. századi kondomokat az olvasók által elhagyott más tárgyakkal együtt a salamancai egyetemi könyvtár múzeumában állítják ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását