2024. április 26. - Ervin

Az orángutánok házipatikája

A cambridge-i egyetem kutatóinak első ízben sikerült dokumentálniuk, hogy a vadon élő orángutánok gyógynövényekkel orvosolják bajaikat. Helen Morrogh-Bernard és csapata a Borneó szigetén lévő Sabangau tőzeglápos erdőben figyelte meg, hogy az emberszabásúa
2008. augusztus 4. hétfő 10:09 - Hírextra

A kutató látta, ahogy egy nőstény maréknyi levelet szakít le egy fáról, majd megcsócsálja azokat - írta a Der Standard című bécsi lap. Ezután kiköpte a nyálas elegyet, majd bekente vele a karját, nagyjából úgy, ahogyan az emberek naptejet kennek magukra, magyarázza Morrogh-Bernard.

Miután a szükséges mennyiséget felhasználta, a maradékot ledobta a földre - így a kutatók meg tudták határozni az összetételét. Összesen négy felnőtt állatnál sikerült megfigyelni ezt a viselkedést.

A gyógyító növények a kommelinafélék családjába tartoznak és nem szerepelnek a főemlősök étrendjén. Az indonéz sziget bennszülött népe azonban régóta használja. Ők is kenőcsöt csinálnak belőle, majd azzal kenik be bőrüket, ha izomfájdalmat vagy duzzanatokat akarnak csillapítani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását