2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Klímával hűtött számítógép

Hamarosan megvalósulhat sokak álma, a légkondicionált számítógép. Az Indiana állambeli Purdue Egyetem munkatársai kifejlesztették azt a hűtési technikát, amely a gépek minden egyes chipjének - még a legnagyobb teljesítményűeknek is - keletkező hőjét képes
2008. július 17. csütörtök 11:40 - Hírextra
Rendszerükben folyékony anyag (hidrofluor-szénhidrogén - HFC) kering, amelyet a chipek belsejében kiképzett csatornácskákba vezetnek. Az elv hasonlít azokhoz az eljárásokhoz, amelyeket radarokhoz és a legmodernebb, lézeres fegyverekhez fejlesztettek ki.

A hőtermelés helyén a folyékony HFC gőzzé válik, ezzel lehűti a mikroprocesszor felületét. Ezután az anyag egy másik csatornába kerül, ahol ismét folyékony halmazállapotúvá válik, hogy aztán visszatérhessen a hűtendő felületre.

A fejlesztői csoport egyik tagja, Issam Mudawar szerint ezzel a technikával elérhető, hogy bármely komputer belső hőmérséklete ne haladja meg a 125 Celsius-fokos határértéket. Ráadásul ez az ötletes technika az egyetlen, amely megoldja a mindeddig kivitelezhetetlent: képes a chipek által termelt hő következtében túlmelegedő processzorok hűtésére.

A számítógépek számára nagy veszélyt jelent a belső hőmérséklet emelkedése, mivel hatására sérülhetnek a mikroáramkörök, és ezáltal az egész rendszer tönkremehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását