2024. május 6. - Ivett, Frida

Uniós szabályt sértett a kormány

A magyar kormány nem követte az Unió szabályait, amikor nem határozta meg a kinevezett 33 "fejlesztési mentor" pontos feladat- és jogkörét - jelentette ki De Blasio Antonio, európai parlamenti képviselő.
2008. július 16. szerda 20:52 - Hírextra
De Blasio Antonio 2008. május 16-án írásbeli kérdéssel fordult a biztos asszonyhoz a magyar kabinet által kinevezett úgy nevezett "fejlesztési mentorok" összeférhetetlenségét illetően, és arra vonatkozóan, hogy az Európai Bizottság elfogadhatónak tartja-e, hogy a politikai érdekek közvetlen módon jelenjenek meg az uniós források elosztásakor.

Danuta Hübner válaszában kiemelte, hogy a tagállamoknak joguk van saját hatáskörükben megszervezni a nemzeti közigazgatási rendszerüket, továbbá, hogy kijelöljék a hatásköröket a projektek előkészítésében és végrehajtásában. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a hatáskörök kialakításának egyértelműnek és átláthatónak kell lennie.

De Blasio Antonio kiemelte, hogy a sokszor emlegetett 8000 milliárd forintot a Kormány nem a köz pénzeként, hanem a saját tőkéjeként kezeli: az Európai Uniós források közel negyedéről, 1651 milliárd forintról saját hatáskörében dönt a "kiemelt projektek" rendszerén keresztül. A magyar fejlesztéspolitika fő problémája az, hogy nincs megfelelő törvényi háttere, egy kisebbségi kormány rendeleteként működik - világított rá az európai parlamenti képviselő.

De Blasio Antonio hangsúlyozta, hogy Magyarországnak jelenleg nincs átfogó nemzeti fejlesztési stratégiája, hanem csupán egy, az uniós források felhasználásáról szóló terve van, mely azonban nem képes helyettesíteni az általános stratégiát.

Az ÁSZ jelentés továbbá felhívja a figyelmet arra is, hogy 2007-től erőteljes centralizálás ment végbe a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségben. Minden szervezeti egységet az elnök alá rendeltek, így az ő kezében összpontosul az irányítási, felelősségi, felügyeleti (ellenőrzési) és közigazgatási hatáskör. Ezt még tetézi az is, hogy mind a Nemzeti Fejlesztési Tanács, mind pedig a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület élén a miniszterelnök áll.

A belső ellenőrzés sem működik - húzta alá De Blasio Antonio. Az uniós források felhasználásának ellenőrzésére nincs kapacitás, ezért azt egy külső szervezet végzi. A szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje nem szerepel az Ügynökség Szervezeti és Működési Szabályzatában.

Az ÁSZ a jelentésében megállapította, hogy a közbeszerzési eljárás sok esetben nem felel meg az uniós alapelveknek (átláthatóság, nyilvánosság, verseny tisztasága, esélyegyenlőség és egyenlő elbánás elve), ezért fennáll a kockázata annak, hogy a jogszerűen kifizetett támogatást Magyarországnak később az ellenőrzések következtében vissza kell fizetnie az Európai Uniónak, ahogy az a csepeli szennyvíztisztító esetében valószínűleg megtörténik majd.

De Blasio Antonio tárgyalt a csepeli szennyvíztisztító támogatását ellenőrző illetékes bizottsági igazgatóval. A felülvizsgálati eljárás eredményétől 50 millió eurós uniós forrás megtartása függ. Az Európai Bizottság szerint kristálytiszta a helyzet: a közbeszerzési eljárás nem volt megfelelő Magyarországon, így nagy a valószínűsége, hogy vissza kell fizetni a támogatás 25%-át, azaz közel 50 millió eurót Brüsszelnek.

Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását