2024. április 20. - Tivadar

A Fidesz három éves költségvetése

A Fidesz hároméves költségvetés elfogadását javasolja a magyar EU-elnökséget megelőző években; az egyebek között ezt tartalmazó törvényjavaslatot a jövő héten nyújtják be az Országgyűlésnek - mondta a párt alelnöke vasárnap Budapesten.
2008. július 13. vasárnap 12:47 - Hírextra
A 2011-es magyar EU-elnökség előtt a Fidesz azt javasolja, hogy az Országgyűlés hároméves költségvetést fogadjon el, amely "rögzíti a felhasználható európai uniós forrásokat és a hazai forrásokat (...), biztosítja az átláthatóságot és biztosítja az ellenőrizhetőséget is" - mondta Pelczné Gáll Ildikó a Fidesz országgyűlési képviselőjével, Nógrádi Zoltánnal tartott sajtótájékoztatón.

Nógrádi Zoltán közölte: a törvényjavaslat rögzíti a hároméves költségvetés elkészítésén túl az EU-elnökséggel kapcsolatos stáb kiválasztásának, képzésének feladatait, azokat a hazai és külföldi infrastrukturális fejlesztéseket, amelyekre szükség van, valamint a logisztikai, biztonságpolitikai feladatokat. Meghatározták azokat a feladatokat is, amelyek olyan társfinanszírozási konstrukciókhoz kapcsolódnak, mint például a szponzorálás. Kitér a javaslat a pénzfelhasználás ellenőrzésére is, továbbá tízszázalékos tartalékkeret képzését írja elő a költségvetésben, valamint egyes az EU-elnökséghez kapcsolódó kormányrendeletek megalkotására is felhatalmazást ad ez a tervezet - tette hozzá.

Nógrádi Zoltán szerint ezzel a javaslattal olyan hiánypótló feladatot láttak el, amelyet sem a kormány, sem a Külügyminisztérium nem végzett el.

Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára legutóbb június végén számolt be arról, hogy a magyar uniós elnökségi stáb háromnegyede már megvan, az év végéig még kétszáz embert választanak ki a közigazgatásból és nyílt pályázatokon. Összesen hétszáz munkatárssal számolnak, emellett száz tartalék embert is keresnek - tette hozzá. A cél az, hogy 2010 elejére, a hármas elnökség kezdetére felálljon a magyar elnökségi stáb. A résztvevők képzése ősszel kezdődik, nyelvoktatással, uniós ismeretek oktatásával és szakmai képzéssel - mondta a szakállamtitkár.

Pelczné Gáll Ildikó a vasárnapi sajtóértekezleten közölte: a Fidesz azt kéri a parlamenti pártoktól, támogassák törvényjavaslatukat, hozzátéve: a törvényjavaslatot jövő héten nyújtják be az Országgyűlésnek.

A tervezet benyújtását indokolva a Fidesz alelnöke elmondta: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapításai alapján látható, hogy kisebbségi kormánynak az EU-források felhasználásában nagyon sok problémája van. A Fidesz azt szeretné - közölte -, hogy legyen átlátható az a rendszer, amely a magyar uniós elnökségre felkészít, a Fidesz azt szeretné, "ha a kormányzati trükköknek, a költségvetési trükköknek a világából kikerülne, ezért javasolja a Fidesz a hároméves költségvetés elfogadását.

Nógrádi Zoltán az indokok között kitért arra is, hogy a Fidesz támogatta és folyamatosan sürgette annak az ötpárti egyeztetésnek a létrejöttét, amely az EU-elnökség stratégiai feladatai közül megfelelő alapot adna a nemzeti konszenzus megteremtéséhez.

"Legnagyobb döbbenetünkre a Külügyminisztérium ennek az ötpárti egyeztetésnek az összehívását ezen a nyáron bojkottálta" - jelentette ki, majd megjegyezte: ennek az egyeztetésnek kellett volna rögzítenie az EU-elnökség költségvetési feltételeit. Hozzátette: törvénytervezetüket azért készítették el, mivel az egyeztetés nem jött létre.

Iván Gábor a június végi sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy az elnökségi felkészüléssel kapcsolatos kérdésekben ötpárti egyetértés van a magyar parlamentben.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint első hallásra zavarba ejtő a Fidesz javaslata, hiszen nehéz elképzelni olyan indokot, amely miatt korlátozni lehetne az Országgyűlés ellenőrző szerepét. Nevezetesen, hogy évente dönt a költségvetésről - tette hozzá.

Megjegyezte, a Fidesz eddig a kormány egy évre vonatkozó indítványait sem szavazta meg, ezért meglepő, hogy most azzal az ötlettel állnak elő, hogy hajlandóak megszavazni egy hároméves javaslatot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását