2024. március 29. - Auguszta

Hogyan tartsunk teknőst?

A teknősök alapvetően vízi és szárazföldi fajokra csoportosíthatók. Az utóbbiak végtelenül változatos fajtái közül sokat, főleg a kisebbeket hobbiállatként is tartják, nevelik. A nyár kedvező e szép és barátságos hüllők számára, igényeikre azonban tekinte
2008. július 16. szerda 09:46 - Hírextra
A szárazföldi teknősöknek mindenképpen szükségük van arra, hogy a napon sütkérezzenek. Az ultraibolya fény azért létfontosságú, mert a bőrük és a páncéljuk így kap elegendő D3-vitamint, amely segíti a kálcium szervezetbe való beépülését, a növekedést, és hatására alakul ki az állatok egészséges, gyönyörű színezete. Ám nem mindegy, hogy ezt meddig, és milyen mértékben kapják meg! Nem tartózkodhatnak folyamatosan a tűző napon, mert a száraz forróság a halálukat okozhatja. Ezt ők is tudják, ezért a meleg elől leggyakrabban egy szikla árnyékában keresnek menedéket.

A görögteknősök számára a legjobb hely egy déli fekvésű, bekerített kertrész. A kicsik felneveléséhez egy 2x2 méteres terület szükséges. A helynek teljesen a napon kell lennie, és a területet lehetőleg ne árnyékolja egyetlen fa sem. Az árnyékot adó menedéket legjobb mesterségesen megoldani. Például egy oldalára fordított fadobozzal, vagy egy kövekből megrakott kis búvóhellyel, amely kellőképpen stabil, s nem omolhat kedvenceinkre. A búvóhely rossz idő esetén is hasznos lehet.

A szárazföldi teknősöknek is szükségük van vízre, de nem a földben, hanem egy tálban. A víz tisztaságára és frissességére mindig ügyelni kell. Az itatótál, vagy egy sekély műanyag-medence (a haspáncélnál nem magasabb vízszinttel!) mindig legyen előttük. A vizet folyamatosan pótolni kell, egyrészt a folyamatos párolgás, másrészt a madarak miatt. Ők ugyanis nemcsak inni, hanem fürödni is odamennek, és gyakorta kipancsolják, kifürdik a vizet. Ügyelni kell arra is, hogy a bekerített terület földje száraz legyen, ezért azt kövekkel, homokkal, vagy kavicsokkal szórjuk be.

A szabadtéri tartás egyéb veszélyeit is el kell hárítanunk. Ne legyenek a területen éles dolgok, amelyekkel a teknős megsebesítheti magát. Ugyanígy ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy teknősünk kutyával, macskával és egyéb háziállattal közvetlenül találkozhasson. A madarak közül a szarkák különösen veszélyesek az apróságokra. A nagyobb teknősöket súlyuk miatt nem, de a kisebbeket könnyen felkapják és elviszik, és ez akár teknősünk életébe is kerülhet.

Olyan területet kerítsünk le, ahol nincs nagy mozgás, nem közlekedik sok ember. A teknős természetes körülmények között fél minden nála nagyobb állattól, s az embertől is, ezért túlságosan sokszor kerülhet stresszhelyzetbe, ami egyáltalán nem tesz jót neki.

A kis, fiatal szárazföldi teknősöket ugyanolyan körülmények között kell tartani, mint a teljesen kifejlett példányokat. Nincs szükségük nagyobb melegre (főleg nem 24 órán keresztül). Ugyanúgy kell berendezni a helyüket, ugyanolyan környezetet kell biztosítanunk a számukra, mint a szüleiknek. Csupán abban különbözik a tartásuk, hogy a szárazföldi teknősbébik több vizet isznak, mint a nagyobb társaik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását