2024. április 27. - Zita

Teknősök ki a partra

Precedens nélküli számban vetődtek partra Nagy-Britanniában idén ál-cserepesteknősök, eddig tizennyolc egyedet dokumentáltak - mondja Rod Penrose kutató. A tengeri állatok védelmével foglalkozó brit szerveket számos hívást kapott a parti őrségtől és civil
2008. június 5. csütörtök 07:10 - Hírextra
Az ál-cserepesteknősök - Caretta caretta - veszélyeztetett állatként szerepelnek a nemzetközileg elfogadott Veszélyeztetett Fajok Vörös Listáján. A teknősök az Atlanti-óceán északnyugati részén, a Mexikói-öbölben és a karibi partok mentén rakják le tojásaikat.

Annak meghatározása, ezen ritka teknősök mit keresnek a brit partoknál, igen nehéz, amíg nem boncolják fel az állatokat. Rob Deaville a Londoni Zoológiai Társaság cetszakértője teszteket szándékoznak végezni az állatokkal. "A külső vizsgálat felfedi majd, hogy az állat átélt-e valamiféle traumát vagy sérülést a múltban. A kiürült zsírréteg és az elsorvadt izom éhezést sugallhat. A bakteriológiai tesztek segíthetnek meghatározni, a teknős beteg volt-e".

A társaság által koordinált, Cetfélék Parta Vetődését Vizsgáló Program 2001 óta huszonkét tengeri teknős boncolását végezte el. Deaville szerint, a halál oka főként a hideg sokk. " A kemény héjú tengeri teknősök - mint az ál-cserepesteknősök - általában Nagy-Britanniától délre, a melegebb vizekben találhatóak meg. Ezen állatok képtelenek testhőmérsékletük növelésére annak érdekében, hogy életben maradjanak a hideg, brit vizekben. A teknősök a hidegebb víz miatt hideg sokkot élhetnek át, letargikussá válhatnak, képtelenek táplálkozni és végül éhen halnak".

Mivel néhány kutató szerint több vihar várható a jövőben a klímaváltozás miatt, Deaville figyelmeztet, hogy a szélsőséges időjárási feltételek Nagy-Britanniában több teknős partra vetődéséhez vezethetnek.

Néhány esetben az állatoknál a halál oka lenyelt műanyag zacskó vagy léggömb volt. A teknősök akkor nyelik le a műanyagot, ha azt összetévesztik a medúzákkal, egyik legfőbb táplálékukkal. Amellett, hogy egy sor tesztet csinálnak, a kutatók archiválják a halál után készített fotókat és adatokat.

"A partra vetődések segíthetnek minél többet megtudni azon tengeri állatokról melyeket általában igen nehéz tanulmányozni természetes élőhelyükön. Bármilyen lehetőség, mely segít az állatok tanulmányozásában több tudást ad nekünk a faj biológiájáról. Segít megismerni a fajt magát, emellett hozzájárul hosszú távú védelmükhöz". Az idén 18 partra vetődött teknősből ötöt találtak életben, ám végül csak kettő maradt meg.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását