2024. március 29. - Auguszta

Sérült tengeri teknősök kórháza

A partra vetett vagy a halászok által véletlenül kifogott sérült teknősöket gyógyítják a Tengeri Teknősök Védelmi Központjában, amely Pulában, az Isztriai-félsziget legnagyobb városában található.
2008. július 6. vasárnap 09:40 - Hírextra

A központot a Verudela-félszigeten fekvő, az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült erődben rendezték be, a hat évvel ezelőtt kialakított Akvárium megnyitásával egyidőben. Az MTI tudósítójának ottjártakor két, egyenként nagyjából félméteres teknős pihent a számukra berendezett kádakban.
Az állatok páncélját valószínűleg hajócsavarok törték meg, általában ez a leggyakoribb oka sérüléseiknek. A Pulában töltött állatkórházi kezelésük után azonban már felgyógyulva úszhatnak ki a nyílt tengerre.

A pulai Akvárium 2002-ben nyitotta meg kapuit az erőd falai között, a tengeri állatvilágot bemutató medencéi azóta évről-évre gyarapodnak. Nemcsak hagyományos üvegakváriumokban, hanem például egy valódi csónakban kialakított medencében is közelről szemlélhető az Adria élővilága.
Az érdeklődők a puszta szemlélődésen kívül tengerbiológiai előadásokat is hallhatnak, betekintést kaphatnak a kutatómunkát is folytató laboratórium anyagaiba, de akár szakmai vezetéssel indított tengeri hajókirándulást is tehetnek. Több száz faj egyedei úsznak, lebegnek a vízben, sőt tengeri állatsimogatót is berendeztek az erődítmény vastag falai között.

Az Akvárium létrehozóinak célja nemcsak az állat- és növényfajok bemutatása, hanem a sérülékeny tengeri környezet megóvására is fel akarják hívni a figyelmet. Olyan különleges dolgokat is bemutatnak, amiket búvárkodás közben sem láthatnak a tenger szerelmesei, például a csak mikroszkóppal tanulmányozható tengeri planktonokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását