2024. május 2. - Zsigmond

A Fidesz tárgyalna

A Fidesz elnöksége felhatalmazza a párt mezőgazdasági kabinetjének vezetőjét, Font Sándort, hogy kezdeményezzen tárgyalást Gráf József agrárminiszterrel - mondta Varga Mihály, a párt alelnöke kedden Budapesten, a párt elnökségi ülését követő sajtótájékozt
2008. július 15. kedd 14:03 - Hírextra
A felhatalmazás a találkozó kezdeményezése mellett arra is szól, hogy Font Sándor folytasson tárgyalást az alapvető élelmiszerek áfatartalmának csökkentési lehetőségéről.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett arra, hogy Gráf József csaknem egy évvel ezelőtt már kezdeményezte az alapvető élelmiszerek áfatartalmának mérséklését, és erről a napokban is beszélt.

Varga Mihály szerint hamis a kormány érvelése, hogy az áfacsökkentésből a költségvetésnek bevételkiesése származna. Megjegyezte: az elmúlt napokban több fórumon is elhangzott, hogy a kabinet mintha újra a költségvetési trükközés eszközéhez nyúlna a többletbevételek eltüntetése érdekében.

Valóban úgy néz ki, hogy van többletbevétel, ám ezt a kormány letagadja - fogalmazott Varga Mihály. Hozzátette: a jelenlegi helyzet alapján mintegy 200 milliárd többlettel lehet számolni.
A Fidesz alelnöke hamisnak nevezte azt az érvelést is, hogy az EU tiltja az élelmiszeráfa csökkentését, hiszen van lehetőség kedvezményes adókulcs bevezetésére.

Mint elhangzott, a Fidesz fenntartja javaslatát, miszerint mérsékelni kell a benzin jövedéki adóját, és csökkenteni kívánja az alapvető élelmiszerek és a távfűtés áfatartalmát.
Varga Mihály kitért a hétfői kormányszóvivői tájékoztató egyik témájára is.

"Példátlannak tartjuk és elképesztőnek, hogy a kormányzat, miközben újra a bevételi oldal manipulálásának, a hiány mértékének kozmetikázásával foglalkozik, aközben letagadja egy olyan köriratnak a létezését, amit az egyik gazdasági napilap közölt" - mondta.

Veres János pénzügyminiszter előző nap kérdésre válaszolva azt mondta, a Világgazdaság című lap állításaival ellentétben még nem készültek el a jövő évi költségvetés tervezési köriratai, amelyekben a Pénzügyminisztérium tájékoztatja a többi tárcát arról, milyen keretek között készíthetik el javaslatukat jövő évi kiadásaikra és bevételeikre.

A Világgazdaság hétfőn arról adott hírt, hogy a lap birtokába került költségvetési tervezési körirat szerint jövőre sem mérséklődnek érdemben a munkáltatói járulékok, a közszférában pedig létszámleépítéssel lehet számolni.

Varga Mihály szerint viszont ha nincs ilyen tervezési körirat július közepén, akkor ebből nehezen lesz költségvetési javaslat augusztus végére. Megjegyezte, hogy az államháztartási törvény szerint április 15-ig kell elkészíteni a kormánynak a költségvetés irányelveket, és augusztus 30-ig kell a kormánynak a költségvetés jövő évi tervezetét elkészíteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását