2024. április 29. - Péter

14-4-3-1, Jobbik és MDF a mennyben, Fodorék a pokolban

Választott az ország, sőt az egész EU: íme az eredmények és a hangulatjelentés. Tudósítóink a fő helyszíneken vannak - kövessék élőben a HírExtra közvetítését!
2009. június 8. hétfő 07:00 - HírExtra
Esős nap, borongós idő – Fidesz-győzelem és Jobbik-meglepetés a voksok összeszámolása után.  A 22 órás urnazáráskor megállapíthatjuk: a részvételi arány elmaradt az előző EP-választáshoz képest. A Fidesz mindent elsöprő győzelmét a Jobbik elképszető meglepetése és az MDF "becsusszanása" homályosítja el.

22:45

A nap fénypontja: Morvai Krisztina beszél! Mintha mesét mondana, lassan, lágyan, elmondja, hogy nem lesznek partnerek a lisszaboni szerződés aláírásában, meg egyébként is: "megszületett és előretört a harmadik erő".

Mit is lehet mindehhez hozzátenni?

"Csak egy hazánk van" - mondta végül Morvai Krisztina.

22:40

Eufóriában a Jobbik, már biztosan lemond Fodor


"Mintha palesztin parittyákkal küzdöttünk volna izraeli harcihelikopterekkels szemben - és mi győztünk" - mondta el Vona Gábor pártelnök.

Mindeközben Fodor Gábor bejelentette, hogy hétfőn a párt ügyvivői testületének ülésén lemond pártelnöki posztjáról.

Lendvay Ildikó sem tud mindehhez még mit hozzátenni az MSZP-nél. Miközben Kósa Lajos arra figyelmezteti az MSZP-t, hogy egy szintre kerültek a Jobbikkal.

Orbán Viktor elmondta, amit el kellett neki. A Fidesz elnöke kijelentette: Magyarország azt követeli a Magyar Szocialista Párttól, hogy ne gátolják tovább a talpraállást, vonják le a végre konzekvenciákat, és ne álljanak többé a változás útjába.

Hozzátette: ez a győzelem olyan tény, amelynek az igazi jelentőségét még nem tudják felmérni, de az biztos - folytatta -, hogy "ennek a győzelemnek az erejével fogjuk megváltoztatni Magyarországot

22:20

„Hej, hej, egyszerűen senkik vagytok, hej, hej!” – szólt a Jobbik szimpatizánsok rigmusa, amikor a kivetítőn Dávid Ibolya és az MDF éppen hogy meglett sikeréről beszéltek. Mindeközben a Fidesz sajtótájékoztatóján Orbán Viktor mondja azt, amit vártunk tőle, oda-odamondogat az ellenfeleknek (a határon túl is).

Lényegében három pártnak nem kell magyaráznia a végeredményt, a Fidesz, a Jobbik, és az MDF első emberei könnyedén nyilatkoznak is, ezzel szemben az MSZP-nél és a még az LMP által is legyőzött SZDSZ-nél elég feszült a hangulat.

22:00

Hivatalos eredmények:

FIDESZ-KDNP - 1.628.570 (56,37 százalék) - 14 mandátum
MSZP - 501.967 (17,37 százalék) - 4 mandátum
JOBBIK - 426.746 (14,77 százalék) - 3 mandátum
MDF - 153.172 (5,30 százalék) - 1 mandátum
LMP-HP - 75.066 (2,60 százalék)
SZDSZ - 62.344 (2,16 százalék)
MUNKÁSPÁRT - 27.818 (0,96 százalék)
MCF ROMA Ö. - 13.440 (0,47 százalék)

21:50

A Fidesznél már buli van! A Bazilika előtti téren gyűlnek az emberek, tudósítónk szerint nagyjából ezer ember van a Bazilikával szemben felállított színpad előtt.

Közben Semjén Zsolt, a KDNP elnöke az eredmények tükrében előrehozott választásokat akar, és azt magyarázza, hogy az emberek megbüntették az MSZP-t.

Szájer József pedig azt hangsúlyozta tudósítónknak, hogy nem lepődött meg a Jobbik adatain, sőt szerinte semmi akadálya sincs annak, hogy normális, gyümölcsöző kapcsolatot tudjanak majd ápolni a Jobbikkal Európában és Magyarországon is.

Hamarosan hivatalos eredmények!

21:35

„Megvan az új erő”! A Jobbiknál kezd fogyni a kaja, Morvaiék külön diskurálnak, a szimpatizánsok pedig megérkeztek a Kongresszusi Központhoz. „Megvan az új erő!” – örülnek is az ajtóig jutó Jobbikkal szimpatizálók, ők is ismerik már a három mandátumról szóló híreket.

„Emberek! Azért még ne kiabáljuk el a hármat!” – hangzik a gyülekezők jogos intelme. A jókedv azonban jogos.

21:10

Egy kis Jobbik: szinten egész este Balczó beszél: a jobbik azért nagyon sikeres vidéken, mert egyrészt ők nyújtanak megoldást az ottani közbiztonsági problémákra, másrészt pedig nagyon sokat fektettek a vidéki programjukba - mely eltér a többi párt hasonló programjától -, és arra, hogy ezt vidéken meg is ismerjék. Balczó arról is beszélt, hogy az EU antidemokratikus intézmény.

De miért mindig csak Balczó beszél? Morvai Krisztina, tessék végre mondani valamit!

Kiszivárgott információk: meglepő fordulat! A legújabb hírek szerint a Fidesz mindössze 14, az MSZP 4, a Jobbik 3, az  MDF 1, az SZDSZ pedig nulla képvislőt fog kijuttatni az EP-be. Mindez kilencven százalékos feldolgozottság mellett, illetve az MDF mandátuma nem biztos, a párt pont a határon billeg.

Ezeket az információkat eddig nem kommentálta egyik párt sem.

21:00

Fodor Gábor meg nem erősített információk szerint felajánlotta lemondását az SZDSZ székházában.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását