2024. április 29. - Péter

Sztárcsinálás és a média

Ugyan időről időre felbukkan valaki, kinek óriásira nyitott esernyője alá befér az egész magyar sport, az igazság az: nagyon gyérül állunk igazi sztárok tekintetében a nemzetközi sportpiacon.
2008. július 14. hétfő 09:55 - Gedei Szilárd
A fenti mondattal a fanatikus sportrajongót talán már sikerült is kiugrasztanom szokásos, olimpia előtti nyugalmából, de ez van. Ha belegondolunk, kik is azok a sportolóink, akik még a legeladhatóbbak a külföldi, pezsgő-mozgó sportpiacon, bizony joggal szomorodhatunk el. A legtöbb hősünk ugyanis – amellett, hogy itthon talán a legismertebb magyar személyek közé tartoznak – az országhatárokon túl szinte ismeretlenek. Ha pedig jön valaki, aki egy divatos látványsportban tud teljesíteni, azt egyből piedesztálra emelik – motorostól, teniszütőstől. Ebből már nyilván kitalálták, kikre is gondolok: A hónapok óta csak önmagát kereső Szávay Ágira és az egyre jobban magára és motorjára találó Talmácsi Gáborra. Az elmúlt év toronymagas győztesei az év sportolója választáson, a nemzet kedvencei. Akikkel egyre több kissrác azonosul, hiszen minden médiából ők folynak, még akkor is, ha rosszul megy nekik.

A legokosabb talán az, ha először is tisztázzuk, hogy mi a különbség a látvány, a divat és a hagyományos sportok között, legalábbis itthon. Na most, a látványsport nem azért kapta ezt a nevet, mert nincs nála szemet gyönyörködtetőbb dolog a világon, hanem mert sokan nézik. Igen, a tévében, ezeket a sportágakat a jogaik tartják el, azaz a média. Akkor lesz valamiből látványsport, ha eladható: ilyen nálunk a külföldi foci, a kézilabda, a kosár, autó-motor minden mennyiségben. S pont ezért nem lesz soha látványsport a vívás vagy a birkózás és ezért nem lehet eladni és ezért nincs belőle bevétel. A divatsportok kategóriája megint más, ebbe a marhára divatos és egyre több ember által űzött sportok tartoznak. Montian bike. Vagy fitnesz, vagy aerobic. Tudják, Norbi update, Béres Szandra meg Tatarek Rezső. A maguk módján azért ők is megszedik magukat – na nem zsírral. Ami pedig divatos, vagy szép, az jó üzletet jelent. A klasszikus magyar sportok ezek híján vannak, nem kicsit és nincs igazán koncepciójuk a mozdulásra.

Nem mozdulhatnak, mert a média nem engedi

Szávay első fordulós eredménye – legyen az bármely versenyen – már-már kirobbanthatatlan a sporthírek elejéről, legyen az televíziós, rádiós, vagy online felület. Szóval bemondják, hogy éppen továbbjutott-e, vagy kiesett az első körben, s főleg ha továbbment; a kutyát nem érdekli, hogy vannak fontosabb hírek is. Manapság sem lehet eladni a sportújságot mondjuk egy sportlövő Európa-bajnoksággal a címlapon, régen sem lehetett. A különbség csak az, hogy talán még kevésbé érdekli az embereket a sportlövészethez hasonló sportágak, de ez van. Mindenkinek az kell, hogy azonnal értesüljön arról, hogy Talmácsi Gábor a péntek délutáni huszonhatodik szabadedzésen nyolcadik, vagy éppen tizenharmadik lett-e, hát megkapják. Ez ugyanis a látványsportok erőssége: az egyszeri szántó-vető Pista bácsi is tudja már, sőt talán fennhangon magyarázza is kedvenc „Hármas számú” kocsmájában a többieknek, hogy mi a különbség az RSA meg az RSW Aprilia között. Ami önmagában jó, mert nem baj, ha kicsit motorizál a paraszt, de közben meg nem tudja, kik azok a Nagy Tímea, Igaly Diána, Vörös Zsuzsa – s igazából ők a nagyobb értékei a magyar sportnak.

Persze ilyenkor, olimpia tájt felerősödik valamiféle hazafias tudat a hagyományos magyar sportágak irányába, de tegyék a szívükre a kezüket! Mikor láttak utoljára öttusa-, birkózó-, vagy vívóversenyt? Rajta van a pénzem, hogy sokan az olimpián, négy éve…

Éle van a dolognak, hiszen mondhatni: beszéltek épp eleget mondjuk a kajak-kenuról az utóbbi időben. Nem, a kajak-kenuról alig beszéltek valamit, higgyék el! A civakodás, sárdobálás és egymásra mutogatás ugyanis egy külön sportág, semmi köze a kajaksporthoz. Amik megtörténtek, azon ma már kár tovább veszekedni, kár a patronért. S talán előbb-utóbb a sportágról, az olimpiai versenyről fog szólni az ezen sport képviselőivel készített interjúk többsége.

Nagyon itt lenne már az ideje jól fenékbe billenteni a magyar sportsajtót és valamilyen lehetetlen módszerrel letéríteni a teljes elbulvárosodásba, hihetetlen elkurvulásba vezető útról. Amíg Ronaldinho devlás mosolya nagyobb szenzáció, mint egy magyar sportoló kvótaszerzése, addig ne várjunk csodát – se a televíziótól, se a sportújságtól. Erre van ugyanis igény. Abba most ne menjünk bele, hogy mi a fenét keres a mézbirkózás, vagy mi a fene a sporttévé műsorán, már csak azért se, mert a megdönthetetlen tézis – azaz hogy ez kell a férfiaknak – abban a másodpercben megdől, ahogy érintkezésbe kerülnek a hölgyek azzal a masszával. Legalábbis nekem inkább jut eszembe az egészről valami harmadrangú élienes film, nyálcsorgatós, igazán gusztustalan, nyálkás izével a főszerepben, mint a szex, vagy a sport. Más potenciál ugyanis nincs a produkcióban, de inkább hagyjuk is: úgyis csak egy fokkal rosszabb, mint a királyi tévé foci Eb közvetítése volt, meg az legalább nem volt nyálkás…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását