2024. május 5. - Györgyi

Tízmillió hülye országa

Manapság könyvet ír mindenki, akinek a nevét ötszáznál többen ismerik: kormányfők, politikusok, celebek, zenészek, médiaszemélyiségek. Írnak, pedig sosem tanulták hogy kell, legtöbbjükből még az irodalmi érzék is hiányzik. Mi pedig megvesszük, mert ott va
2008. december 14. vasárnap 15:59 - Pásztor Balázs
Igazából Fiala Péklapátja után megfogadtam, hogy semmilyen híres ember (celeb, politikus, médiaszemélyiség) által írt könyvet nem fogok megvenni. Főleg akkor nem, ha az illető önmagáról vagy szűkebb családi köréről kíván benne értekezni. Egyrészt maga téma hidegen hagy, másrészt általában olyan, irodalmi szemmel minősíthetetlen módon van megírva, hogy a büntetés-végrehajtásban kéne őket használni esti mesének - magánzárka helyett. De úgy látszik, megint csak én megyek szembe a trenddel.

Ugyanis boldog-boldogtalan tollat (mármint billentyűzetet) ragad, hogy papírra vesse eddig ki nem teregetett titkait (van még ilyen?), szomorú élettörténetét (őket aztán tényleg kell sajnálni), családján keresztül mutassa be a világ egy szeletét (na, ez a legrosszabb) vagy önmagát világítsa meg emberi szemszögből (lehetetlen vállalkozás). Csak azt tudnám minek.

Kik írnak?

Az még rendben is lenne, ha az unatkozó polihisztor, Ernyey egy érdekes témát ürügyül véve megírja hetedik önmegvalósító könyvét. Egyrészt nem a sztorin keresztül akarja eladni önmagát - hanem fordítva -, másrészt meg hobbiból is több irodalmat csempész a papírlapokra, mint Mónika és Gyurcsány főmunkaidőben. De mi a ráknak írnak könyvet olyanok, akik nem tudnak?

Kezdjük a celebek világával. Fekete Pákó önmagát vetette papírra saját felindulásából, Judy a balesetéből próbál milliókat kifacsarni, Flipper Öcsi sajnálatosan posztumusszá hírnevét kihasználva még kiadnák írását, Benkő Dániel (egykori lantművész, ma faszharcos, ahogyan emlegetni szokás) pedig őserdei kalandjairól jelentet meg hangzatos - Botrány - című könyvet. De a fitness világ is megcsinálta saját könyv bizniszét: a Schobert-Rubint házaspárral az élen már jó néhány művet ömlesztettek a piacra.

Majd folytathatnánk a médiában. Balázs "titkai" a bestseller listák élére kúsztak fel, és biztosra vesszük, hogy Erdélyi Mónika memoárkötete is hasonló sorsra számíthat*. Friderikusz Sándor megírta legőszintébb vallomását saját sanyarú életéről, míg Verebes István celeb most rukkolt elő a celebeket fikázó celebkönyvével. De a minden idők legsikeresebb könyvpiacáról a szakácskönyvekből sem tudtak kimaradt, lásd Stahlt és társait (elmondaná valaki miért jobb egy recept, ha a konyhában megbízható nagymama helyett a tévében megbízható híresség írja le?). Fialát meg már említettem - többször nem akarom.

Személyes tapasztalatok a Mónikában*
Magam is tudok sok, kissé érdekesebb titkot a showról, ugyanis egyszer mellékszereplője voltam, de ez nem kerülhet nyilvánosság elé egy bizonyos titoktartási szerződés miatt. Pedig azt a három mondatot talán tényleg érdemes lenne elolvasniuk az embereknek.
Végül befejezhetnénk odafenn a politikában. Torgyán Nagy Szerszáma után azt hittem, mélyebbre nem lehet süllyedni, de aztán jött Gyurcsány best of blog-ja amitől ismét padlót fogtam. Orbán is megírta saját értekezéseit könyv formájában, valamint nemrég Demszky Keleti Édene is megérkezett a polcokra. Ez utóbbi bőséges melléklete, újságírói-szociológusi hozzáállása, jó témaválasztása (a családi résztől eltekintve) és épkézláb mondatai miatt talán megér egy próbát - bár sokkal szívesebben olvastam volna tőle könyvet Miért nem épül már meg a négyes metró? címmel. Mindebből kiemelném Lévay Katalin képviselőasszonyt, aki épp annyira írónő mint politikus, és aki egy az egyben lekörözi az összes fentebb felsorolt személyt.

De miért??

Sok-sok kérdés merült fel bennem ezzel kapcsolatban. Például, hogy jut idejük ezeknek a roppantmód elfoglalt embereknek több száz oldal szakszerű (?) megírására? Nem lehetne ezen időt szakmailag jobban hasznosítani? (például Mónika utánanézhetne a show mögött rejlő kamugépezetnek, Demszky meg beállhatna a metróépítő munkások közé, hogy gyorsabban haladjanak).

Vagy miként születnek a művek? Hosszú évek naplóbejegyzéseiből és kutatómunkából, vagy egy adott ciklusban történt gyors visszaemlékezésként? Hirtelen vett őszinteségi roham, vagy gondos, hírnevet felverni hivatott menedzseri tervezgetések eredménye? Mennyire őszinte a szerző, és mennyire vezeti a tollát egy írói styllist - nehogy valami olyasmi is belekerüljön a könyvbe, aminek „nem kellene” ott lennie.

A legnagyobb kérdés pedig az, hogy miért? - amire több válasz is lehetséges. A legszörnyűbb az a lehetőség, hogy ők tényleg azt hiszik, hogy tudnak írni, és irodalmi munkásságukkal többé varázsolhatják az olvasók életét. A másik ok a haszon: egyrészt igen szép summát kaszálhat egy bestseller könyv írója (és kiadója), másrészt, ha a mű kiadása veszteséges is, maga a hírverés akkor is annyi „ismertségi tőkét” kovácsol az illetőnek, ami számára bőven megérte. Harmadjára pedig az író azt a szerencsétlen módszert használta az általa fontosnak tartott téma felkarolására, hogy saját, kétes értékű nevét adta a megjelenéshez.

Mi jöhet még???

Elgondolkoztam azon, hogy ha minden így meg tovább, akkor mi jöhet még? Felötlött Dávid Ibolya – Így kell lehallgatni, Sólyom László – Miért utasítják el folyton a drágaszágaimat?, Steiner Kristóf – Én és a plüssnyulam, Anettkaűrrepülés (a médiából) és Kiszel Tünde – Minél hülyébb vagyok, annál többet keresek is. De valójában már semmin sem lepődnék meg.

Ahogy azon sem, hogy mindegy miről szól a könyv, mennyire szarul van megírva, vagy hogy a média mit ír róla, a bulvárhoz szok(p?)tatott magyar közönség megveszi, ha az egy „sztárról” szól, vagy egy sztár írta. Erre nem kell keresni indokokat: itt a cirkusz, a kenyeret pedig még mindig odaföntről várjuk.

Mindennek ellenére tartom azon állításom, miszerint a magyar sztárvilágnak valami más elfoglaltságot kéne találnia, mint a könyvírás. Népszerűsíthetnék kotont, kipihenhetnék magukat, vagy ne adj isten elolvashatnák a magyar értelmező kéziszótárt. Csinálják azt amihez értenek, és akkor az irodalmat kedvelők nem követnének el tömeges öngyilkosságokat, a jónép olvashatna arról hogy a kenyér nem az égből jön, és kiadók is törődhetnének olyan művek megjelentetésével, amiknek némi irodalmi értékük is van. Mindenki jobban járna.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

nussi63
2009. január 31. 06:10
A tízmillióból egyet nyugodtan vonjatok le, s az én vagyok. Még soha 1 könyvet sem vettem a celebektől. Olyan töményen kapjuk a TV-ből öket, hogy annyi elég, nem hogy még a könyveiket is olvassam.:(((((
...
2008. december 15. 20:27
+ + +
Pásztor
2008. december 15. 16:49
Egy olvasói levél:

"Talán az lehet a hihetetlen (olvasói) butaság oka, hogy igazi könyvet
nem nagyon olvastak mostanában, így azt hiszik, hogy pár száz nyomtatott
lap valami fedél között, valójában könyv.

Szerencsére nem tudom, mi van ezekben a kiadványokban: ha már a munkám
miatt nincs időm jót olvasni, nem sértem meg az igazi írókat a szemét
olvasásával, még gondolatban sem. (Viszont pl. tegnap, a
Szeghalom-Budapest-Szeghalom autóút hat órája alatt hangoskönyvként
"elolvastam" Máraitól "A gyertyák csonkig égnek"-et.)

Van egy sanda gyanúm, hogy ezeknek a "celebeknek" négerek írják meg a
könyvecskéiket, azok ui. tényleg kaszálnak rajta annyit, hogy abba
belefér a szerencsétlen írástudó munkabére. Mondhatnánk, hogy mindenki
jól jár. Igen, kivéve a címben jelzett tízmillió hülyét, ők ui. a
kosztpénzből is kiizzadják az ezreseket a semmiért. Ha pár kiló húst
vennének helyette, biztosan jobban járnának.

Üdv az írástudóknak!"
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását