2024. április 26. - Ervin

Költői játék

A veronai Anterem irodalmi folyóirat XXII. Lorenzo Montano költői versenyének döntőjébe jutott Réti György és Vlagyimir Sztrocskov Az emlékezés csomói című, többnyelvű költői játéka. Erről a magyar szerző tájékoztatta hétfőn az MTI-t.
2008. július 14. hétfő 17:30 - Hírextra
Az elsősorban diplomáciatörténészként és újságíróként ismert Réti György elmondta, hogy a neves orosz költővel 2001-ben töltött el egy hónapot a gyönyörű ligúriai tengerparti városka, Bogliasco tanulmányi központjában.

Ott-tartózkodásuk végén Vlagyimir Sztrocskov egy orosz-olasz nyelvű, ötstrófás, elégikus költeményben énekelte meg kettejük friss barátságának történetét. Az emlékezés csomója című alkotásra Réti György egy tréfás, négysoros versikével válaszolt, majd később prózában is megírta barátságuk történetét és bogliascói emlékeit.

A költői játékot olyan neves költők fordították le, mint a magyar Mészöly Dezső, az olasz Camillo Pennati és az amerikai David Young. Mint a magyar író megjegyezte, a verseket és az elbeszéléseket tartalmazó, remélhetőleg négy nyelven megjelenő kötet jelenleg kiadóra vár.

A neves veronai költő, Lorenzo Montano emlékét ápoló irodalmi versengés Olaszország egyik leghíresebb költői versenye. A döntőbe idén több száz pályázat közül a zsűri egyedüli külföldiként Réti György és Vlagyimir Sztrocskov munkáját válogatta be.

A magyar alkotó elmondta: az eredményhirdetés egy héten belül várható, de a versenyhez kapcsolódó Lorenzo Montano Irodalmi Biennáléra az összes döntős meghívást kap majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását