2024. április 20. - Tivadar

Keressünk miniszterelnököt 3.

Hogyan készítsünk miniszterelnököt? Fogjunk egy zakót, egy elegáns inget, és egy jól kinéző cipőt. Kezdjünk el ezekkel mászkálni a parlamenti széksorok között, és akire mindegyik ráillik, legyen az a kormány feje. Vagy: gondoljuk végig, hogy jól fizetett
2008. július 14. hétfő 11:59 - Góz Tamás
A jelenlegi nem túl széles választékon túllépve megpróbálunk a dolgok mélyére hatolni és kideríteni, hogy a mostani jelölteken kívül még kik állhatnak rendelkezésre. Végig nézzük a parlamenti pártokat aszerint, hogy bújkál-e közöttük megfelelő miniszterelnök-jelölt.

Mindenhol azonos szempontokat igyekszünk figyelembe venni: mostani megítélése, a pártbeli szerepe, eddigi politikusi munkája, és magánemberi oldala, személyes kisugárzása.

5. Kósa Lajos

Mostani megítélése

Életrajz
1964. március 14-én született Debrecenben. Nős, három gyermeke van.
1982-ben érettségizett a KLTE Gyakorló Gimnáziumában Debrecenben. 1989-ben végzett a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem tervgazdasági szakán. Egyetemistaként a Rajk László Szakkollégium tagja, 1986-ban titkára volt. 1989-től egy évig a Konjunktúra-, Piackutató és Informatikai Intézet tudományos segédmunkatársa volt, és a Közgazdaság-tudományi Egyetemen óraadóként mikroökonómiát tanított.
1988. március 30-án a Fidesz alapító tagja. 1989-ben részt vett a háromoldalú politikai egyeztető tárgyalásokon, tagja volt az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalócsoportjának. 1989-1990-ig a párt politikai tanácsadó testülete, 1992-től a gazdaságpolitikai csoport tagja. 1994. júniustól 2003. májusig a pártelnökség tagja, 1995-től 2003-ig alelnök. 1994-től a Hajdú-Bihar megyei szervezet elnöke, tisztségében az általános tisztújítás során is megerősítették. 2003 nyarától a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség önkormányzati tagozata elnökségi tagja, majd ugyanez év őszétől választókerületi elnök.
1990 óta országgyűlési képviselő (1990: országos lista, 1994: Hajdú-Bihar megyei lista, 1998: Hajdú-Bihar 3. vk., Debrecen). Az 1998. októberi 18-i önkormányzati választásokon Debrecen megyei jogú város polgármestere lett. 2001 tavaszán elnyerte az Év polgármestere kitüntető címet. 1998. szeptembertől 2002. májusig frakcióvezető-helyettes, a számvevőszéki bizottság elnöke. A 2002. áprilisi országgyűlési választásokon az első fordulóban megvédte debreceni mandátumát. Október 20-án másodszor is Debrecen polgármesterévé választották. Az új Országgyűlés május közepi megalakulását követően a számvevőszéki állandó bizottság tagja, 2003. júniusig az önkormányzati bizottság alelnöke; majd a helyek júniusi újraosztásától a szakbizottság tagjaként dolgozik tovább. A számvevőszéki bizottságban 2004. augusztus 27-én befejezte munkáját. A 2006. évi országgyűlési választásokon Hajdú-Bihar megye 3. választókerületében szerzett egyéni mandátumot. 2006. május 30-tól az önkormányzati és területfejlesztési bizottság tagja.
Sokan emlegetik őt, mint a jelenlegi kizárólagos miniszterelnök jelölt, Orbán Viktor csereszabatos megfelelőjét. A Fidesz olyan erős emberének számít, aki az alapító atyák közül még nem amortizálta le a hírnevét. Tíz esztendeje vezeti a civis várost, Debrecent, és a polgármesterként elért sikerei tovább erősítik a politikai elfogadottságát.

Sokszor szólal meg mostanában, de elsősorban az önkormányzat védelmezőjeként, ami nem baj. Keményen ostorozza a jelenlegi kormányoldalt, de igyekszik mindig reálisnak tűnő indokokat beépíteni a vádjaiba. Debrecenben sokan szeretik, mert erőskezű polgármesternek tartják aki jól megtervezett vonal mentén fejleszti a rá bízott települést.

Bár ő rendre visszautasítja a miniszterelnöki székre való aspirálását, de egyáltalán nincs kizárva, hogy egy esetleges 2010-es vereség után őt fogják a jelenlegi vezér székébe beültetni.

Pártbeli szerepe

A kemény mag kemény tagjaihoz tartozik. Hosszú ideje tagja a legnagyobb ellenzéki párt belső vezetésének, és sikerült eddig megúsznia azt, hogy a külvilág felé kikerült kritikái miatt száműzetésbe kényszerítsék. Bár minden egyes megszólalásában átsüt a Fidesz mondandó, de mégis a legtöbbször sikerül kiegyensúlyozott jobboldali vélemény továbbítania a hallgatói felé. Nem mindig illeszkedik bele az aktuális támadási frontokba, és ritkán vetik be egy-egy témával kapcsolatban. Ennek ellenére elfogadott személy nemcsak a jobb, de a baloldal egyrészében is.

Eddigi politikusi munkája

Polgármesterré válása előtt is a parlament gazdasági bizottságaiban dolgozott, de előszeretettel vett részt a Budapest Bank, vagy Postabank körüli ügyeket vizsgáló bizottságok munkáiban is. 2002 óta stabil tagja – egy évig alelnöke is – az önkormányzati bizottságnak, amelyben az ország 3200 önkormányzatával kapcsolatos döntésekkel, jogszabály változtatásokkal foglalkoznak.
Vélhetően a polgármesteri szék az igazán neki való, hiszen lényegében azóta ismerhette meg a szélesebb közvélemény is.

Helyére került a Fideszes rangsorban, és azóta is jól érzi ott magát.
A parlamenti felszólalásai is elsősorban az önkormányzatiság köré csoportosulnak. 2001-ben elnyerte az év polgármestere díjat, amely tekinthető szakmai kitüntetésnek is. Igyekszik a parlamenti helyét felhasználni Debrecen és Hajdú-Bihar megye érdekében is, persze csak a hivatalos keretek között.

Magánemberi oldala

Bár három gyermek édesapja mégsem lehet nagyon családja körében látni. Ez persze azt is jelentheti, hogy védi őket a nyilvánosságtól. Elsősorban szakemberként ismert, bár a debreceniek rendszerint találkozhatnak vele az utcán, ahol igyekszik minden hozzáfordulót meghallgatni.

Személyes kisugárzása

Kemény, sportos a megjelenése, amelyhez ugyanilyen stílusú – odamondós – beszédstílus árad. Nyilvános megszólalásain mindenkinek figyelni kell a szavaira, mert nemcsak összeszedetten beszél, de mondandóját igyekszik mindig látványosan be is csomagolni. Jól kezeli a hallgatói reakciókat, de soha nem próbál meg a vele szemben ülők fölé kerekedni.

Ami a szívemen, az a számon – stílusban tesz megnyilatkozásokat, amelyek néha visszaütnek felé. Nem a nép egyszerű gyermekeként jutott a helyére, így nem biztos, hogy jó kapcsolatba tudna kerülni egy kampány során azokkal, akiktől voksokat szeretne szerezni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását