2024. április 27. - Zita

Deform

A Fidesz szerint ma már tudható, hogy az egészségügyben 2006 óta zajló reform valójában deformitást okozott a teljes egészségügyi ellátásban - mondta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. július 14. hétfő 15:41 - Hírextra
A fideszes politikus szerint a helyi megbetegedési és halálozási mutatók figyelembe vétele nélküli, "egyfajta geometriai reform" történt, "hiszen körzővel kirajzoltak ötven kilométeres köröket, amelyek közepébe kijelölték az úgynevezett súlyponti kórházakat".

Pesti Imre közölte: a súlyponti kórházak nem tudják ellátni azokat a feladatokat, melyeket a kormány szánt ennek a hálózatnak, és ezt számos tragikus esemény támasztja alá.

Hozzátette: nem telik el hét, hogy ne lehetne tragikus eseményekről hallani az egészségügy kapcsán. Úgy vélte, ez jelzi a teljes káoszt, szervezetlenséget.

Kijelentette: a kisebbségi kormánynak sem ereje, sem felhatalmazása, és lehetősége sincs arra, hogy az egészségügyi válságot kezelje és megoldja.

A képviselő furcsának nevezte, hogy a súlyponti kórházak kijelölésekor az első fordulóban egyetlen fővárosi kórház sem került be ebbe a körbe.

Megjegyezte: a Fidesz "kórházmentő akciója" után öt kórház vált súlyponti intézménnyé Budapesten. Szerinte ez is jelzi, milyen mértékben volt átgondolatlan a súlyponti kórházak megnevezése, illetve az átalakítás.

Magyarország legnagyobb gyermekkórháza, a Heim Pál kórház jelenleg sem súlyponti kórház - hangsúlyozta Pesti Imre.

A politikus kitért a súlyponti kórházak gazdasági helyzetére is. Mint mondta, ezen intézmények adóssága folyamatosan nő.

Emlékeztetett arra, hogy Rácz Jenő, volt szocialista egészségügyi miniszter maga mondta: van olyan súlyponti kórház, amelynek adósságállománya egyetlen év alatt 600-700 millió forinttal növekedett. Az összesített adatokat nézve elmondható, hogy a magyar kórházak adósságállománya egy év alatt megduplázódott - tette hozzá.

Pesti Imre fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szakmai anyaga szerint 2008 első féléves kifizetése azt mutatja, a márciusi népszavazás miatt kieső vizitdíjat nem a költségvetésből pótolták.

Viszont az aktív ellátásból 8,5 milliárdot vontak ki, éppen annyit, amennyi szükséges volt a vizitdíj pótlására. Emlékeztetett arra is, hogy szintén az aktív ellátásból vontak ki kétmilliárd forintot, amivel a mentőszolgálat anyagi gondjain kívántak enyhíteni.

A szocialista Kökény Mihály az MTI-nek nyilatkozva minderre úgy reagált, hogy a 2006-2007-ben meghozott intézkedésekre szükség volt és azoknak nem volt és ma sincs alternatívájuk.

A parlament egészségügyi bizottságának elnöke hozzátette, hogy 39 súlyponti kórházat jelöltek ki és ezen nem szándékoznak változtatni, de pontosan meg kell határozni, hogy ezeknek az intézményeknek milyen követelményeknek kell megfelelniük.

A volt egészségügyi miniszter elmondta, hogy éppen ezért esetenként szükség lehet volumenátcsoportosításra, illetve az egészségügyi alap többletbevételeiből többletforrásokat bocsáthatnak egyes intézmények rendelkezésére.

A kórházak adósságállományáról a szocialista politikus azt mondta, hogy annak eloszlása egyáltalán nem egyenletes.

Kökény Mihály egyúttal hangsúlyozta, hogy nem a vizitdíjat pótolták amikor új alapellátási rendet vezettek be, mert egészen más feltételekkel jutnak a háziorvosok a többletforrásokhoz.

Véleményét úgy összegezte, hogy az elmúlt napokban az egészségügyi tárca felmutatott néhány elképzelést és a politikai viták helyett inkább arról kellene beszélgetni, hogy ezek közül a pártok melyeket tudnák elfogadni.

Az átalakítás nem veszélyeztette az ellátás biztonságát, sőt az ellátás minőségének javítását eredményezte - áll a szaktárca hétfő délutáni közleményében, amely szerint a folyamat nem ért véget, az elmúlt egy év tapasztalatainak hasznosulniuk kell, a rendszer pedig további "finomhangolásra" szorul.

"A tárca álláspontja szerint a progresszivitás rendszerében kiemelt szerepe van a súlyponti kórházi rendszernek.

 Ezeket a kórházakat az igazságos, egyenletes hozzáférés érdekében meg kell erősíteni, ez azt is jelenti, hogy egyértelműbbé kell tenni a súlyponti kórházakkal kapcsolatos szakmai elvárásokat, melyek alapját a 24 órás sokszakmás ügyeleti működés adja" - írják.

Emlékeztetnek arra is: az egészségügyi miniszter már múlt héten felkérte az országos tisztifőorvost, hogy folyamatosan ellenőrizze, rendelkezésre állnak-e a súlyponti kórházakban a működéshez szükséges minimumfeltételek és, hogy valamennyi konkrét panaszügyet vizsgálja ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását