2024. április 18. - Andrea, Ilma

Újra jön az egészségügyi reform

Jövő év januárjától indulhat az új egészségügyi rendszer, amely nem csak a biztosítást foglalja magában - közölte Székely Tamás szakminiszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.
2008. július 9. szerda 19:12 - Hírextra
A tárcavezető az egészségbiztosítással kapcsolatban azt mondta, hogy megmarad a kockázatközösségen alapuló rendszer, azonban a központi biztosító - hét regionális kirendeltségén keresztül - szabadabban választhat a különböző egészségügyi szolgáltatók között. Fontos célként jelölte meg Székely Tamás a biztosítási rendszerben az ügyfélközpontúságot, így a jövőben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelenlegi megyei igazgatóságai ügyfélközpontként működnének.

A finanszírozásról szólva elmondta: a teljesítményvolumen-korlát (tvk) megmarad, de a tvk-t "új alapokra kell helyezni". Megerősítette, hogy nem áll szándékában ágyszámot csökkenteni, továbbá a jelenleg működő súlyponti kórházak számát sem bővíteni, sem szűkíteni nem tervezik.

Megjegyezte: a tvk-t az ellátandó lakosságszámhoz és a feladathoz igazítanák a tervek szerint.
"Pénzekről nem beszéltünk (a kormányülésen), elvekről van most szó" - válaszolta Székely Tamás egy finanszírozásra vonatkozó kérdésre, hozzátéve, addig nem döntenek pénzről, ameddig tart a társadalmi vita, augusztus közepéig, a most a kormány elé került koncepcióról.

Hozzátette: meghatároznák a minimális kapacitásokat, vagyis azt szeretnék garantálni, hogy az ország bármely részén azonos eséllyel lehessen a szakorvosi ellátáshoz hozzáférni.
Az ellátórendszer fejlesztéséről szólva elmondta, megerősítik a háziorvosi rendszert, a járó- és fekvőbeteg-ellátás merev szabályozásához hozzá kívánnak nyúlni és az ellenőrzés hatékonyságán is javítani szeretnének.

Székely Tamás közölte: az egészségbiztosítás átalakításán kívül a legfontosabb feladatok között szerepelnek a népegészségügyi programok és a humánerőforrás alakítása is.
A tárcavezető kiemelte: szeretnék bevezetni a 16 évesek egészségügyi szűrését, amely a későbbi életszakaszokra kiinduló pont lehet, de nagy figyelmet kap az egészségre nevelés is.

Az egészségügyi miniszter az átalakításokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: összhangot kell teremteni a szükségletek és a források között azok ésszerű, szakszerű és hatékony felhasználásával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását