2024. április 26. - Ervin

Angol ösztöndíj magyar szaxisnak

A klasszikus szaxofonzenét játszó Seleljo Erzsébet nyerte el a londoni székhelyű Liszt Akadémia Hálózat (Liszt Academy Network) által kiírt pályázat első ösztöndíját - közölte az MTI-vel Nigel Thorpe, a hálózat kurátora, az Egyesült Királyság volt budapes
2008. július 14. hétfő 20:11 - Hírextra
A kurátor tájékoztatása szerint Seleljo Erzsébet, akinek hosszú távú célja, hogy hozzájáruljon a klasszikus szaxofon magyarországi előadóművészetének és tanításának fejlesztéséhez, az ösztöndíj segítségével a londoni Királyi Zeneművészeti Főiskola (Royal College of Music) mesterkurzusát végzi majd el.

A Bonyhádról származó muzsikus képességei, valamint előadásmódja egyöntetűen meggyőzte a Liszt Acadademy Network művészeti tanácsát - hangsúlyozta Nigel Thorpe.

Seleljo Erzsébet, aki Götz Nándor tanítványaként végzett a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában, 2004-ben nyert felvételt a londoni Királyi Zeneművészeti Főiskolára, ahol Kyle Horch tanítványa lett.

Mint arra a volt nagykövet rámutatott, a fiatal szaxofonista, aki jelenleg az Amaryllis Saxophone Quartet tagja, és a formációval rendszeresen fellép Nagy-Britanniában, Londonban sok olyan zenei programon vett részt, amely a zenét iskolákba és olyan fiatalokhoz közvetítette, akiktől eddig távol volt a gondolat, hogy klasszikus zenei koncertre menjenek. A londoni Magyar Kulturális Központban ez év őszére koncertet tervez, amellyel ünnepelni szeretné ösztöndíját.

A Liszt Akadémia Hálózatot (Liszt Academy Network) az Egyesült Királyságban alapították a budapesti Liszt Zeneakadémia támogatására. A magyar diákoknak maximum két ösztöndíjat kínálnak évente, hogy posztgraduális szinten végezhessék tanulmányaikat a szigetországban.

Az ösztöndíj maximum 6 ezer angol fontot tesz ki és egy brit zenei főiskolai tanulmány költségeit fedezi. A hálózat finanszírozza a művészképzés költségeit olyan intézményeknél is, mint a Royal Opera House vagy a Glyndbourne Festival.

A pályázónak magyar állampolgárnak és általában a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanulójának vagy bármely zenei szakon végzett diákjának kell lennie. A Liszt Akadémia Hálózat még várja a jelentkezők ösztöndíj-pályázatát a teljes 2008/09 akadémiai évre, illetve intézményi művészképzésre. Érdeklődő zenészek a www.hungary.org.uk/LAN honlapon minden szükséges információt megtalálhatnak.

A Zeneakadémia támogatására 2001-ben létrehozott brit alapítvány megalakítását Lady Valerie Solti, a világhírű karmester özvegye szorgalmazta. 2007 novemberében jelentette be Bogyay Katalin kulturális szakállamtitkár, hogy a hálózat új életre kel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását