2024. április 27. - Zita

Sebestyén Márta első szólólemeze

"Nyitva látám mennyeknek kapuját" címmel csütörtökön jelenik meg Sebestyén Márta első szólólemeze. Az albumot kedden mutatták be újságíróknak Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
2008. szeptember 30. kedd 18:44 - Hírextra
Sebő Ferenc az énekesnő első szólólemezét méltatva hangsúlyozta: Sebestyén Márta szépen ívelő pályájának fontos lépcsőfokához érkezett az albummal.

A hagyománykutató zenész, aki évtizedekkel ezelőtt a Kassák Klubban halotta először Sebestyén Mártát, felidézte, hogy az énekesnő akkor kezdte - pályája elején - az autentikus népdalokat a maga kedvére leutánozni, amikor senki sem akarta a néphagyomány archaikus előadásmódjait követni. Az utánzás, a jó megfigyelés a tanulás első lépcsője, Sebestyén Márta mindig is a megfigyelés mestere volt - hangsúlyozta Sebő Ferenc.

Kiemelte: bár minden dalában hallani a példaképek, a mesterek hangját, Sebestyén Márta hangja mégis "egyedülállóan az övé".

Sebestyén Márta hangjával mindenhol képes arra, hogy a magyar kultúra méltó követe legyen - fűzte hozzá Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális minisztérium szakállamtitkára, utalva arra, hogy az énekesnő tavaly év elején az elsők között kapta meg a Magyar Kultúra Követe címet.

Sebestyén Márta, aki több évtizedes pályafutással a háta mögött, mintegy száz hazai és külföldi album közreműködőjeként, rangos szakmai elismerések birtokában érkezett el első szólólemezéhez, a bemutatón mesélt családi hátteréről, például édesanyjáról, aki Kodály-növendék volt. Meghatározó élményként beszélt édesapja szülőfaluja, Csempeszkopács Árpád-kori templomáról, amelyet egy videón az új CD-n is láthat a közönség.

Sebestyén Márta méltatta fiatal, táncházi zenészként indult zenésztársait, Szokolay Dongó Balázst és Bolya Mátyást is, akik társai voltak a zenei-szellemi-lelki utazásban. Szokolay Dongó Balázs csodákra képes, bármilyen fúvós hangszert vesz a kezébe, Bolya Mátyás pedig a pengetős hangszerek tudója - mutatott rá az énekesnő.

A Viva la Musica Kiadó által megjelentetett lemezen, amelynek bemutató koncertjét csütörtökön tartják a Művészetek Palotájában, nyolc dal hallható. Az egyórás anyagban sokféle zene felcsendül a moldvai csángó és magyar daloktól, rokon népek dalain keresztül egészen a Rákóczi-kor zenéjéig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását