2024. április 19. - Emma

Segítség a kisgyerekeseknek

Pál Béla szocialista képviselő pénteken reményét fejezte ki, hogy az Országgyűlés ősszel elfogadja azt a javaslatot, amelynek értelmében a nagycsaládosoknak a jövőben nem kellene hazavinniük az óvodai, bölcsődei ebéd után a gyerekeiket.
2008. július 11. péntek 15:02 - Hírextra
Pál Béla a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) veszprémi kongresszusán közölte: egyik kezdeményezője annak a törvénymódosító javaslatnak, amely eltörölné a nagycsaládosok gyermekeire vonatkozó úgynevezett ötórás bölcsődei és óvodai korlátozást.

A jelenlegi szabályozás szerint a nagycsaládosok kisgyermekei, ha az anyjuk a főfoglalkozású anyaságot választotta, csak öt órát tölthetnek egy nap az óvodában és a bölcsödében, azaz ebéd után a gyerekeket haza kell vinni.

A képviselő szerint remélhetően szeptemberben a parlament elfogadja a javaslatot. Pál Béla elmondta: ősszel törvénymódosító javaslatot nyújt be néhány MSZP-s képviselőtársával közösen, hogy a hasonló korlátozást töröljék el az átképzési támogatásban részesülő nagycsaládos szülők esetében is.

Szabó Endre, a NOE elnöke az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a megszorító intézkedések a nagycsaládosokat fokozottan érintik, mivel náluk számos költség hatványozottan jelentkezik. Egy eltartóra ugyanis lényegesen több eltartott jut, mint az egy-kétgyermekes családokban.

Fontos volna, ha a társadalom a nagycsalád intézményét többre értékelné - tette hozzá. Szabó Endre egy felmérésre hivatkozva azt mondta: az az anya, aki több gyermeket nevel, "havonta gyermekenként átlagosan mintegy 30 ezer forint abszolút értéket állít elő, ha ezt pénzben akarjuk kifejezni".

Ennek legalább egy részét visszajuttathatnák a nagycsaládnak - mondta a NOE elnöke, megjegyezve: ezzel szemben inkább "visszalépést tapasztalnak".

A családi adókedvezmény jelentős megkurtítása - a dolgozó nagycsaládosok esetében a havi 10 ezer forintról gyermekenkénti 4 ezer forintra csökkentése - szerinte nem nevezhető nagycsaládbarát intézkedésnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását