2024. május 2. - Zsigmond

Terítéken az antiarcok

A népszerű, vírusvideókat gyártó csapat nem az egyetlen, aki a Youtube segítséggel tesz szert országos hírnévre, de az egyetlen, aki ezt ütős és szellemes társadalomkritikával érte el. A három plusz egy tagból álló társulat már több ezer rajongóval és maj
2009. január 3. szombat 08:38 - Pásztor Balázs
Videók
Az Antifaces videói egyaránt fikázzák a MMORPG és az Anime fanjait, beszólnak a világ értelmetlenségi ellen, és szinte bármit a falhoz állítanak, amibe egy jóérzésű polgár belekötne. Műveiket honlapjukon(link) és a Youtube-on (keresőszó: antifaces) lehet megtekinteni.
„A következő műsorunk 19 féle képen igyekszik majd megsérteni önt, annak érdekében, hogy gondolkozni kezdjen”- kezdődik az egyik Antifaces videó, amely jól jellemzi az egész kezdeményezés szellemiségét és célját. A már 13. „nagyvideónál” és számtalan különkiadással elkészült társaság népszerűsége annak ellenére töretlen, hogy a tipikus magyar beidegződés, vagyis az „újak már nem olyan ütősek, mint a régiek, sőt elcsépeltek” képviselői is hallatják hangjukat. De talán mindennél pozitívabb hatékonyság-kritika az, hogy az ő általuk bírált csoportoktól komoly fenyegetéseket is kaptak.

K.E.N.Y. the O.N.E.-al, az alapító hármas egyik tagjával beszélgettünk az Antifaces-ről - természetesen Interneten keresztül.

Miképp született a videó készítés ötlete?

Valószínűleg konkrét elhatározás szerinti döntésből adódóan született -gondolod te, de nem így van (kacsintás). Egyszer csak írtam egy szöveget, ami csupán poénos volt. Felmondtuk mikrofonnal, aztán felpakoltuk a netre... kb. így készültek az első vidik.

Mikor döntöttétek el, hogy ebből több is lesz?

Nem igazán terveztük meg, hogy hány videó legyen. Az egész dolog az aktív problémákra épül, sőt nem is mindig problémákra, egyszerűen csak nyitva tartjuk a szemünket és beszélünk dolgokról. Nem kell, hogy igazunk legyen, de nem állítom, hogy nincs. Csupán elmondjuk a véleményünket, és elmondják azok is, akik nézik - így sok ember kommunikál egymással, ami alapból pozitív lenne, ha nem csak egymásra borítaná a világot ez a sok internetező emberke…

Mikor lettetek népszerűek?

Népszerűség? Hát neten lehet, de én nem nevezném annyira annak, inkább ismertség ez. Az emberek megosztottak: van, akinek bejön a humoros oldala az egésznek, míg valaki a komoly gondolatokat szereti. Olyan is van, akinek nem tetszett egy-két kijelentés, ezért az egész Antifaces ellen áll ki, és jobban örülne, ha befejeznénk. Részemről én sem értek egyet egyes dolgokkal amit elmondtam, mégsem támadok magamra.

Mi az oka annak, hogy amit csináltok, az ennyi embert érdekel (pozitív és negatív értelemben egyaránt)?

Mert olyan eszközökkel dolgozunk, ami könnyen terjed: egy jelmondat, ami bár unalmas, mégis szállóigévé vált. Könnyen megjegyezhető poénok és lehetetlen kijelentések, amelyek már annyira valótlanak, hogy az ember felfigyel rájuk. Sokszor segít a morbid vagy szarkasztikus hozzáállás. Továbbá kiegészítésül a specialok: zenei cuccok, amelyek annyira pihentek, hogy jót röhög rajtuk az ember.

Ha már így rátértél, honnan jött a jelmondat?

Egy haverommal, Baleeval ültünk a mozi előtt és arra jött egy nagy, nem éppen kívánt személyiséggel rendelkező emberszerű egyedekből álló csoportosulás. Rohan feléjük egy női egyed - talán nő volt - és semmi köszönés nélkül, abban a bizonyos megszokott hangnemben üvöltötte nekik, hogy NAOSZT VÓTÁL FENN SZOMBATON? Úgy lecsengett az egész feeling, hogy ez bizony egy egész társadalmi réteget jellemez és ott röhögtünk.

Mik a céljaitok a videókkal?

Hát nem az, ami legtöbbeknek beugrik. Nem akarunk világmegváltani, sem túl ismertté válni, sem politikussá a parlamentbe, sem sztárrá… Mert ilyeneket szoktak írni. Amit elértünk, az maradjon így. Korrekt véleményeket akarok, azt hogy az emberek vitassák meg a problémáikat egymással normális módon. Ennek a helye lehet akár az Antifaces fórum is - mert fél év után végre elkészült a weboldal -, vagy a youtube, vagy az utcasarok, vagy a zöldséges bolt… Nem kellene egymást azonnal méregetni és máris különböző éles tárgyakkal bizonyítani, hogy igazunk van.

Több vád ért titeket, miszerint az újabb videók már eléggé elcsépeltek. Szerinted is van ebben valami, vagy te nem így érezd? Egyáltalán változott valami az elsők és a mostani utolsók között?

Az első videó a legrosszabb mind közül. Le is van törölve. A második jó volt. A többi megint gyengébb, aztán megint volt, ami jól sikerült. Egyszóval hullámvölgyek vannak. Az új videók valakinek jobban tetszenek, mint a régiek, attól függ ki nézi őket. Az animések persze hogy örülnek, hogy van két animés, de akik olyanok, mint például én, azoknak ez nem tetszik. Akik szerették a rohadó világot - ami zene volt -most örülhetnek a virtuális popszakmának, ami azért is jó, mert kicsit magunkat is kiütöttük vele. Továbbá, ott van a 12. videó, Youtube törölt, csak mert valós képeket mutattunk be állatkísérletekről.

Mit csináltok civilben?

Én az iskolapadban foglalok el helyet, általában egyet és ott főleg alszok (5 éves nyelvi előkészítő), de CroW3n is tanul, G.o.t.e.p meg szakácskodik vagy mi. Én egyébként szabadidőmben zenélek, és szeretnék ezzel majd komolyabban is foglalkozni. Egyelőre valami behatárolhatatlan elektronikus style-t tolok.

Meddig érdemes, vagy inkább meddig lehet ezt csinálni?

Meddig lehet? Téma van végtelen. Talán addig csináljuk, amíg meg nem unjuk. Tudod, senkiben nem lehet megbízni a neten. Mi rólunk is másféle kép alakulhat ki, mint akik vagyunk valójában. Bárki mondhat bármit. Például, te sem biztos, hogy újságíró vagy. Lehet hogy csak egy fan, aki álcázza magát, és így azt hiszi olyan kérdésekre kaphat választ, amikre amúgy más nem nagyon.

Mik a jövőbeli terveitek? Készül-e a tizenöt?

Tizenöt? Már ott járunk? (nevetés) Bár még tizenhárom sincs, de tizennégy az van (némi babona). Tizenöt meg lesz, csak mostanában túl szerelmes vagyok ahhoz, hogy az Antifacessel törődjek. Készül egy összefoglaló videó is, de semmi sem biztos.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását