2024. április 26. - Ervin

Olajos Péter levele a miniszterhez

Olajos Péter európai parlamenti képviselő (MDF) július 10-én levélben fordult Szabó Imre Környezetvédelmi- és Vízügyi miniszterhez az elmúlt napok sajtóban megjelent híreivel kapcsolatban.
2008. július 11. péntek 08:06 - Hírextra
Sajtóértesülések szerint ugyanis a nyilvánosság előzetes tájékoztatása nélkül jelenleg is folyamatban van a csepeli Duna öböl egymillió tonna ismeretlen eredetű és összetételű hulladékkal történő feltöltése, amely környezetvédelmi szempontból igen komoly aggodalomra adhat okot. A sajtóban megjelent információk szerint az érintettek rendelkeznek ugyan a művelet elvégzéséhez szükséges hatósági engedélyekkel, ám ezt nem kívánják a nyilvánosság elé tárni.

A képviselő levelében rámutat, hogy a művelet a hatályos környezetvédelmi jogszabályok alapján hulladék-ártalmatlanításnak minősül, amely a környezetvédelmi hatóság előzetes engedélyéhez kötött tevékenység, továbbá, hogy a vonatkozó uniós irányelvekkel összhangban a magyar jogszabályok is részletesen meghatározzák a nyilvánosság tájékoztatásának, az engedélyezési eljárásokban való részvételének feltételeit, menetét, körülményeit. Az eljárásrend betartása pedig nem tartozik a környezetvédelmi hatóság mérlegelési jogkörébe, hiszen mind az előzetes vizsgálat mind pedig a környezeti hatásvizsgálat kapcsán a nyilvánosság tájékoztatásának szabályai kötelező jelleggel kell, hogy érvényesüljenek.

Olajos az ügy kapcsán hangsúlyozta, hogy még napjainkban is rendkívül aggályos a környezetvédelmi hatóságok hatósági engedélyezéssel, ezzel kapcsolatban pedig a nyilvánosság tájékoztatásával kapcsolatos eljárási rendje. Véleménye szerint egy demokratikus jogállamban nem fordulhat elő, hogy hatósági engedélyezési eljárásokat a nyilvánosság tájékoztatása nélkül folytassanak le.

A képviselő annak kivizsgálására kérte a minisztert, hogy az illetékes környezetvédelmi hatóság a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint járt-e el az engedélyek kiadásakor, illetve, hogy megvalósult-e az ügyben a nyilvánosság előírások szerinti tájékoztatása.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását