2024. április 20. - Tivadar

Távozik a hajléktalanügyi megbízott

A szociális törvény hajléktalan-ellátásra vonatkozó hétfői módosítása miatt szerdán lemondott posztjáról Vecsei Miklós, a hajléktalan ügyekért felelős miniszteri megbízott. Döntése okairól, a rászorulók helyzetének várható alakulásáról és a téli ellátás e
2007. október 18. csütörtök 07:22 - Bencsik Gyula
Mivel indokolta a lemondását?

Leginkább avval, hogy a politika egy fontos kérdésben döntött a szakma feje fölött. A törvénymódosítás az úgynevezett bázisszállások fogalma alatt bevezeti a hajléktalanok sátras elhelyezését, vagyis azoknak a hajléktalanoknak, akik nem akarnak bemenni a szállásokra, így kellene biztosítani, hogy fedél legyen a fejük felett. Számomra ez elfogadhatatlan, még akkor is, ha a sátras megoldás esetenként valóban életet menthet.
Nem ismerek olyat a tárca vezetői közül, aki egyetértett volna az ilyen irányú módosítással. Ha jól tudom, Hiller István és Csizmár Gábor is nemmel szavazott a parlamentben, meg még jó néhány neves szocialista politikus is úgy vélte, hogy rossz az üzenete ennek a módosításnak, nem vállalható. Ha azt mondaná például egy katasztrófavédelmi törvény, hogy mínusz 20 fok alatt minden településnek biztosítania kell egy olyan helyet – amely ad abszurdum lehet sátor is – , amely alkalmas a hajléktalanok életmentésére, azt el tudom fogadni, a szociális törvényben nem. Ez utóbbi elfogadható ellátásról beszél, emberhez méltó körülményekről, ellátási kötelezettségről.

Miniszteri biztosként milyen eredményeket tudott felmutatni a hajléktalan-ellátásban?

 
Vecsei Miklós Szőnyben született 1964-ben. Pályáját pedagógusként kezdte, később szociológiai, teológiai és mentálhigiénés képzettséget szerzett. Nős, ugyancsak szociálpolitikus feleségével hat gyermeket nevelnek. 1990-től, tanári munkája mellett, önkéntesként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti vezetője, 2002 májusa óta már főállásban, ügyvezető alelnöke. November közepén nevezte ki az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter a hajléktalanok ügyének miniszteri biztosává.

Forrás: Új Ember 2002. 12. 22.
Könnyű miniszteri biztosnak lenni ott, ahol egy rendkívül felkészült és elkötelezett szakma állt a hátam mögött. Néhány év alatt a semmiből felépült egy színvonalas hajléktalan-ellátás. Az elmúlt öt évben remek programok, intézmények születtek a feladatok ellátására, amelyhez biztosítani tudtuk a törvényi hátteret, a folyamatos működés feltételeit.
Legismertebbek a Fűtött utca és a Befogadó falu programok. A forgalmas helyeken kívántuk biztosítani az ellátást, mivel a segítséget oda kell vinni, ahol a probléma van. A 24 órás Egészségügyi Centrum Európában egyedülálló, de megemlítem a sikeres Pilisi Parkerdő-programot is.
Az időszakos férőhelyek meg az utcai munka normatívája hatalmas előrelépés volt, a külső férőhely-program segítségével az intézményen kívüli lakhatást is biztosítani tudtuk, és kiemelem még az országos diszpécserhálózat kiépítését is.

A tárca vezetői simán elfogadták a lemondását vagy próbálták marasztalni?

Próbáltak marasztalni, a miniszterasszonnyal hosszan beszélgettem. Szerintem abszolút értik, hogy mi történt. Nem tudok olyan példát említeni az elmúlt évekből, amikor megtörtént volna, hogy a tárcavezető mond valamit, és azt az Országgyűlés leszavazza. Óriási az ellentmondás a kidolgozott stratégia és a végleges törvény szövege között. Szakemberként a lemondásom volt az egyetlen lehetséges jelzése az egyet nem értésemnek.

Visszatér a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz?

Az elmúlt öt évben is a szolgálat ügyvezető alelnöke voltam, annak idején Csehák Judit kifejezetten „máltás” szakemberként kért fel a miniszteri megbízotti pozícióra. Van hová visszatérnem, ráadásul avval is büszkélkedhetek, hogy az elmúlt években soha nem vált a pártpolitika prédájává a hajléktalan-ellátás ügye.

Ha a szociális ellátásnak ez a területe a civil szervezeteknek hála remekül működött az elmúlt időszakban, mi szükség van egyáltalán a politikára?

A hajléktalanság problémájának a kérdését a társadalom fogja eldönteni; a politika a társadalom elvárásait tükrözi. Mindaddig, amíg a társadalom nem sikít a megoldásért, addig ez a jelenség csak nagyon kevés politikusnak lesz a szívügye.
Fontos, hogy túl vagyunk a télre való felkészülésen, még a krízishelyzetekre is megvannak a megoldások.

 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nappali melegedői Budapesten

Moszkva téri Nappali Melegedő és Népkonyha

Cím: 1122 Budapest, XII. Moszkva tér 17.
Tel: 201-8655

Ez az intézményünk hajléktalanellátó rendszerünk egyik nappali melegedője, amelynek speciális feladata a zsíros kenyér- és teaosztás.
Melegedőnk a hét hat napján, hétfőtől szombatig reggel 7 órától délután 3 óráig tart nyitva, ez idő alatt folyamatosan kiszolgáltunk napi 450-550 főt.

Alkalmanként gyümölccsel, joghurttal, tejjel és süteménnyel tesszük változatosabbá az étkeztetést, krízisben lévő embereknek cipőt, ruhát, takarót és gyógyszert adunk, illetve mindazokat ellátjuk a szükséges információkkal, akik kérdésekkel fordultak hozzánk. Munkánk során nagy segítséget jelentettek önkénteseink, akik között szép számban akadnak fiatalok is.

Terézvárosi Nappali Melegedő és Mosoda

Cím: 1076 Bp. Eötvös u. 21.
Tel: 3122-217

A nappali melegedő elsősorban hajléktalan személyek nappali tartózkodására, valamint a saját otthonukban élő, VI. kerületi lakosok részére biztosít lehetőséget alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére. Hétfőtől péntekig tartunk nyitva, hétfőn és csütörtökön 7-18 óráig, a többi napon 7-15 óráig. Szerdán a VI. kerületi lakosságot és a női hajléktalanokat fogadjuk, a többi napon hajléktalan férfiakat és nőket látunk el.

A mosási-szárítási lehetőséget jelenleg 4 mosó és 4 szárítógép biztosítja. Két férfi és egy női zuhanyzónk van. Klienseink a fürdési-mosási lehetőséget egyaránt igénybe veszik.

Hétfőn és csütörtökön 15 és 18 óra között ruhaosztás van, amelyet önkénteseink végeznek: hétfői napokon az V.,VI.,VII.,VIII., és XIII. kerületi lakosság, csütörtökönként pedig hajléktalan emberek részére.
Természetesen szociális tanácsadással is segítjük a hozzánk forduló embereket.

Erzsébetvárosi Nappali Melegedő és Mosoda

Cím: 1078 Budapest,
Murányi utca 38.
Tel: 321-6976

Hajléktalanellátó rendszerünk nappali melegedője, melynek speciális feladata a tisztálkodási és mosási lehetőség biztosítása a hajléktalan emberek és a rászoruló lakosság részére.

A melegedő heti öt nap, napi 8 órában, 7 és 15 óra között tart nyitva. Egy nap a VII. kerületi lakosság rászorulói, négy nap hajléktalan emberek használhatják az intézmény szolgáltatásait, melyek a következők:
1. Mosási, tisztálkodási lehetőség - a nappali melegedőben 5 mosó- és szárítógép áll az ügyfelek rendelkezésére, amivel személyes ruházatukat, textíliáikat kimoshatják.
2. Szociális tanácsadás - sok esetben információt szolgáltatunk az ügyfeleink által igénybe vehető szolgáltatásokról, juttatásokról. A melegedőben lévő számítógép internetes hozzáférést is lehetővé tesz, így naprakész adatokat, állásajánlatokat, albérletet tudunk ügyfeleink részére keresni.
3. Esetkezelés, mentálhigiénés segítség - a hozzánk fordulók főleg életvezetési tanácsot kérnek, de gyakoriak a mentális, szociális problémák is.
4. Étkező - Ügyfeleink saját maguk által hozott élelmiszert melegíthetnek és elfogyaszthatnak az erre a részre elkülönített és kialakított étkező helyiségben.
5. Krízisszálló - már többéves hagyomány, hogy az intézmény a téli hideg időszakban éjszaka is nyitva tart, és 25-30 főt tud éjszakára fogadni.

Forrás: http://mmszbp.hu/intezmeny
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását