2024. április 29. - Péter

Kína a sztár a frankfurti könyvvásáron

Kína az igazi sztár a frankfurti nemzetközi könyvvásáron. A német sajtó szerint a világ legtekintélyesebb könyves seregszemléjének tartott vásáron valósággal elkápráztatta a szakmai közönséget az ázsiai "óriás" minden várakozást felülmúló, igényes jelenlé
2008. október 17. péntek 15:10 - Hírextra
Juergen Boos igazgató egy pénteki nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy a piacgazdasági szabadság mellett mindenekelőtt a szólás, illetve a véleménynyilvánítás szabadsága a hagyományos könyvvásár legfőbb alapértéke. S Boos úgy vélte, hogy az idei kínai szereplés a korábbiakhoz képest ezen a téren is legalább egy lépést jelentett előre.

Az igazgató ugyanakkor mindenekelőtt "mennyiségi" szempontokra hivatkozott, utalva arra, hogy a kínai könyvszakma az elmúlt években rendkívül gyors ütemben fejlődött. A politikai nyitással párhuzamosan ötszörösére emelkedett a könyvkiadók, s tízszeresére az újságok száma. A piaci érdeklődést pedig jól jelzi, hogy a kiadók nyeresége tizenháromszorosára növekedett.

A vásáron idézett kínai adatok szerint az országban is fejlődik a digitális piac, amely egyébként Frankfurtban az "elektronikus könyvek" miatt heves viták középpontjában áll. Az 1,3 milliárd kínai közül 130 millió rendelkezik számítógéppel, s 2007-ben az országban több mint 7000 elektronikus kiadvány jelent meg. Az eredmények közé tartozik az is, hogy Kínában mind több tekintélyes külföldi szerző könyve jelenik meg.

S noha a politikai és kulturális nyitás területén német vélekedések szerint még sok a teendő, a jövő évi díszvendégségre készülő mostani kínai propaganda meglehetősen ügyesnek tűnik. A vásáron jelen lévő kínai hivatalos személyiségek ugyanis már előzetesen meghirdették: a kínai standon a tervek szerint 2009-ben a hongkongi, a macaói és a tajvani kiadók is helyet kapnak. Ami különös tekintettel a feszült kínai-tajvani viszonyra, mindenképp biztató jel. Sőt az állítólagos tervek között szerepel az is, hogy 2009-re a külföldön, többnyire száműzetésben élő kínai írókat is "integrálják". Ez utóbbival összefüggésben nevet azonban még nem említettek.

Az immár 60. könyvvásár idei díszvendége ugyanakkor Törökország, s a 2006-os irodalmi Nobel-díj kitüntetettje, Orhan Pamuk az érdeklődés középpontjában áll, ugyanúgy mint Nobel-díjas német kollégája, Günter Grass, aki a pénteki nap fő vendége.

Péntek volt egyébként az utolsó szakmai nap Frankfurtban, ahol szombaton és vasárnap a valódi "nagyközönség" veszi át a terepet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását