2024. május 18. - Erik, Alexandra

Herendi Gábor első színházi rendezése

Nem szokásos szerelmi történetként rendezi meg Mike Nichols Diploma előtt című filmjének színpadi változatát a budapesti Madách Színházban Herendi Gábor.
2010. március 6. szombat 08:00 - HírExtra
Mint a Valami Amerika és Valami Amerika 2 című játékfilmjeiről ismert Herendi Gábor első színházi rendezéséről elmondta, a teátrum igazgatója, Szirtes Tamás ajánlotta fel számára a darabot.

"Nagyon örültem ennek, mert már bennem volt, hogy szeretnék színházban rendezni. Talán nem véletlenül gondolt rám; én is úgy érzem, hogy ez a darab +jól áll+ nekem mint első lehetőség: van benne humor, van benne romantika és egy kis dráma is" - szólt első színházi munkájáról.

Herendi Gábor megjegyezte, hogy az előadás főszereplőit Szirtes Tamással együtt választották ki. Mivel a nagyobb szerepekre sokat foglalkoztatott színészeket kértek fel, az előadás kettős szereposztással megy majd a Madáchban. "Ez öröm és nehézség egyszerre, mert próbaidőt viszont ugyanannyit kaptunk, ezért szinte éjjel-nappal próbálunk" - árulta el a rendező.

Charles Webb regényéből Calder Willingham és Buck Henry által írt forgatókönyvet, melyből Mike Nichols világhírűvé lett 1967-es filmje készült Dustin Hoffmannal a főszerepben. A történetet Terry Johnson alkalmazta színpadra, felhasználva mind az eredeti regényt, mind a forgatókönyvet.

Mint Herendi Gábor elmondta, a brit drámaíró adaptációja a színpad követelményeinek megfelelően egyszerűsít a történeten, "de amiről a regény és a film szól, azt hozza a darab is".

"Talán éppen az a munka nehézsége, hogy mindenki ismeri a filmet, ezért látványos, nagyszabású produkciót vár. Én azonban egy nagyon letisztult, egyszerű előadásban gondolkozom és a színészi játékra alapozok. Ha a színészek jók, az előadás is működni fog" - szólt koncepciójáról Herendi Gábor.

Mint hangsúlyozta, számára a színmű nem elsősorban szerelmi történet, inkább egy lázadás, a férfivá érés története. "Ben a darab elején talán még szűz, mindenesetre a kamaszkor utáni első botladozásait éli. Küzd minden ellen, amit a szülei generációjában lát: az elszürkülés, az unalmas hétköznapok ellen, és ebből ki akar törni. Bejár egy utat, és közben férfivá érik" - jellemezte a főszereplő alakját a rendező.

Terveiről szólva Herendi Gábor elárulta: következő filmje forgatókönyvét Divinyi Réka írja Tízparancsolat címmel. A fiatalokról szóló, komolyabb hangvételű alkotás azonban valószínűleg csak a távolabbi jövőben készül el, "mert nem jó idők járnak most a filmkészítésre" - fogalmazott a rendező.

A Barabás András által fordított Terry Johnson-darabban Benjamin Braddock szerepét Kovács Lehel, illetve Szente Vajk, Mrs. Robinsont Nagy-Kálózy Eszter, illetve Udvaros Dorottya, Mr. Robinsont pedig Pusztaszeri Kornél alakítja. Ben szerelmét, Elaine-t Fodor Annamária, illetve Holecskó Orsolya, szüleit Szerednyey Béla és Hűvösvölgyi Ildikó játsszák; Barát Attila több kisebb szerepben látható.

A Diploma előtt díszleteit Horváth Viktória és Nánássy Zsolt, a jelmezeket Flesch Andrea tervezte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását