2024. április 26. - Ervin

Nyilvántartva

Az Európai Parlament a szocialista, liberális, zöld és egységes baloldal frakció kezdeményezésére a mai napon állásfoglalási indítványt fogadott el az olaszországi etnikai alapú adatgyűjtésről, az ún. ujjlenyomat adatbázisról. Az indítvány egyik kezdemény
2008. július 10. csütörtök 11:56 - Hírextra
A vita és a döntés megosztotta a Parlamentet. A képviselők megkapták annak az adatgyűjtő lapnak a másolatát, amelyet a táborokban lakó romáknak kellett kitölteniük, a gyermekeknek is.

Barrot biztos a határozathozatal előtt ismertette az olasz kormány információit. A tájékoztatást a Parlament többsége elégtelennek találta, majd számottevő többséggel hozta meg döntését.

Ennek értelmében szükségesnek tartja a határozottabb fellépést az emberi jogok védelmében, követelményeket fogalmaz meg a gyermekek jogainak védelméért, felszólította a Bizottságot a történtek kivizsgálására, valamint Olaszországot és valamennyi tagállamot diszkrimináció-ellenes szabályozásuk és gyakorlatuk felülvizsgálására.

A kérdésnek különös aktualitást adnak az Európai Tanács júniusi szociális tárgyú következtetései és a Bizottság múlt héten kibocsátott "Megújított Szociális Csomagja", amelyek a romák társadalmi integrációjának is különös figyelmet szentelnek.

A parlamenti kezdeményezéssel együtt az intézmények jelenlegi elszántsága sosem tapasztalt lendületet adhat a kirekesztés elleni küzdelemnek, így a romák integrációjának is.

Az európai politika azonban tudja, hogy törekvései csak akkor hozhatnak eredményt, ha hatósugaruk elér a címzettekhez: a mikroközösségekhez és az egyénhez; ha útját állják az egyén-egyén, csoport-csoport, tagország-tagország diszkriminálásának.

Megbélyegezve csak kirekeszteni lehet, befogadni nem. Ez az elv húzódik meg a Bizottság Szociális Csomagjában is a lehetőségek, hozzáférés és szolidaritás hármas jelszava mögött.

Szeretnénk remélni, hogy a döntések eredményeként egy következő Eurobarometer felmérés során az etnikai különbözőséget a megkérdezettek többsége válaszaiban nem a kirekesztés, hanem a sokszínűség alapjaként értékeli majd.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását