2024. április 27. - Zita

Nincs joga

A társasház közös képviselőjének nincs joga arra, hogy a tulajdonosok személyes adatait kiadja a többi lakónak. Ha azonban valakit egy lakótárs hibájából kár ér, a kártérítési igény érvényesítéséhez szükséges adatokat máshonnan beszerezheti.
2008. július 10. csütörtök 12:00 - Hírextra
Az ombudsman állásfoglalása egy beadvány nyomán született. A panaszos lakását a fölötte lakó eláztatta, a közös képviselő azonban nem adta ki a károkozó lakó személyes adatait, azok nélkül viszont nem lehet megtéríttetni a kárt.

Ezekután a károsult megkérdezte az ombudsmantól, hogy vajon a közös képviselő jogszerűen jár-e el, amikor védi a társasházban lakók adatait a tulajdonostársakkal szemben.

Dr. Szabó Máté ombudsman állásfoglalásában idézte az adatvédelmi törvényt, amely szerint személyes adatot kezelni kizárólag az érintett hozzájárulása, vagy törvény felhatalmazása alapján lehet.

A közös képviselőnek a társasházakról szóló törvény adatkezelésre vonatkozó szabályozását kellett figyelembe vennie, és az nem hatalmazza fel őt arra, hogy átadhatja a tulajdonostársaknak az egyes lakók személyes adatait.

A tulajdonosnak azonban jogos igénye, hogy megismerhesse az őt megillető kártérítéshez szükséges személyes adatokat. Ebben két törvény is segítségére van.

A polgárok név-, és lakcímadatainak kezeléséről szóló törvény kimondja, hogy a felhasználás célját és jogalapját megjelölve bárki igényelhet adatokat az állampolgárok adatainak központi nyilvántartásából.

Még egyszerűbb az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvénynek a nyilvánosságra vonatkozó alapelvét követni, a tulajdoni lapot ugyanis korlátozás nélkül bárki megtekintheti – tanácsolta az ombudsman.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását