2024. március 29. - Auguszta

Gazdasági szakemberekkel tanácskozott az MSZP

A harmonikus társadalomkép és a fenntartható gazdaság kérdéseit vitatták meg szocialista politikusok és gazdasági szakemberek az MSZP frakció fenntartható fejlődés munkacsoportja által szervezett szakmai tanácskozáson vasárnap a Veszprém megyei Monoszlón
2008. június 30. hétfő 07:01 - Hírextra
Hangsúlyozta: napi politikáról nem volt szó a tanácskozáson, amelyen ott volt többek közt Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke, Stumpf István politológus, Gazsó Ferenc szociológus, aki korábban az MSZP társadalompolitikai tagozatának tiszteletbeli elnöke volt, Zeborsky György, az MFB elnöke, Pitti Zoltán, a Corvinus Egyetem kutatója, és Balázs Péter korábbi magyar uniós biztos.

Szili Katalin elmondta, idén már tartottak egy hasonló, de jóval szűkebb körű tanácskozást Monoszlón, a párbeszédben részt vevők körét azonban folyamatosan bővítik.

Beszámolt arról, hogy a tanácskozáson az ország gazdasági, ökológiai, szociális és kulturális kérdéseit egymással összefüggésben vizsgálták annak érdekében, hogy hogyan lehet megteremteni a harmonikus Magyarországot.

Véleménye szerint Magyarországot a kihívások - többek közt az energia-, és az élelmiszerárak emelkedése vagy a társadalmi különbségek - figyelembe vétele mellett el kell helyezni a globális világban és Európában.

Szili Katalin szerint ezekre a kérdésekre nem lehet külön-külön konzervatív, liberális vagy szociáldemokrata választ adni, ezért először - túlnyúlva a pártpolitikai kereteken - a közös pontokat kellene megfogalmazni. Ez lehetne egy új politika alapjának megteremtése - fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

Emlékeztetett arra, szakemberek szerint Magyarország 2020-ra elérheti az uniós országok gazdasági fejlettségi szintjének 80 százalékát, amellyel az ország valójában is felzárkózik a közösséghez. Ezzel a helyzettel - mint mondta - új távlatok nyílhatnak a társadalompolitikai és a szociális kérdések vizsgálatában, és meg lehetne határozni azokat az irányokat, amelyek elvezethetnek a harmonikus társadalomkép és a fenntartható gazdaság kialakításához.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását