2024. április 27. - Zita

Emléktábla Csengey Dénesnek

Az 1991-ben elhunyt író, költő, politikus, Csengey Dénes emléktábláját avatták fel születésének 55. évfordulóján csütörtökön Szekszárdon, a volt MDF-es képviselő szülőházánál. A rendszerváltoztatás legminőségibb politikusa és gondolkodója volt - jelent
2008. január 24. csütörtök 23:50 - Hírextra
A pártelnök kiemelte: Csengey Dénes nem választásoktól választásokig gondolkozott, hanem nemzetben, az ország jobb sorsáról. Hozzátette: Csengey szomorúan látta, hogy nemesnek vélt ellenfelei farkasbőrben járnak, és nem is akarják azt levetni.

Dávid Ibolya szerint a "garabonciás diákból lett politikus" azon kevesek közé tartozott, aki egyszerre tudott ostorozni és egyszerre tudott figyelmeztetni, ha a közjóról volt szó.

Hiányzik lendülete, hevülete, az a világos beszéd, az a racionális megközelítés, amely sajátja volt. Kis hazugságokat sem tűrt maga körül. Ebben van Csengey Dénes nagy hiánya - fogalmazott az MDF elnöke, aki felidézte az első helyhatósági választásokat követő parlamenti beszédet, amelyben Csengey Dénes úgy fogalmazott: "az első út, amelyiken ez az ország és ez a nép a függetlenségéhez, a szuverenitásához, és ahova legjobb pillanataiban mindig is tartozott, Európához, visszatérjen, kérek mindenkit, hogy ezért dolgozzunk".

Erre a bölcsességre várunk 18 éve - tette hozzá Dávid Ibolya.

Szekszárdon, a Rákóczi utca 20. szám alatti ház falára függesztett gránit emléktáblát a felirat szerint a Magyar Demokrata Fórum Tolna Megyei Választmánya állította Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával. Rajta az idézet Csengey Dénestől: "Ne tagadjunk ki senkit a szívünkből, mert mindannyiunké a nemzet!"

Csengey Dénes 1953. január 24-én született Szekszárdon. A debreceni egyetem magyar-történelem szakára járt, miközben népművelőként is dolgozott. Rendszeresen publikált különböző magyar irodalmi folyóiratokban, Cseh Tamás 1988-ban megjelent Mélyrepülés című albumához ő írta a dalszövegeket.

Részt vett a demokratikus ellenzék munkájában, egyike volt a Magyar Demokrata Fórum alapítóinak. 1989-től haláláig az MDF elnökségének tagja volt, 1989-ben pártját képviselte az Ellenzéki Kerekasztal ülésein, 1990-91-ben a demokrata fórum országgyűlési képviselőjeként tevékenykedett.

Csengey Dénes 1991. április 8-án halt meg Budapesten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását