2024. április 26. - Ervin

A lázadás éve

A lázadás éve címmel 1968-at idézi meg előadásokkal, beszélgetéssel egybekötött filmvetítésekkel, koncertekkel és más színes programokkal szerdától öt napon át a Politikatörténeti Intézet 10. nyári szabadegyeteme.
2008. július 9. szerda 14:05 - Hírextra
A vasárnapig tartó programsorozatban a korszak eszméi és mozgalmai mellett kiemelt figyelmet kap a kultúra, a művészet és a zene is. Basics Beatrix művészettörténész például szombaton a hatvanas-hetvenes évek képzőművészetéről próbál árnyaltabb képet adni.

Mint azt az MTI-nek elmondta, a korszakban "nem elfogadott, nem támogatott és nem tűrt", Magyarországot elhagyni kényszerült művészek mellet az úgynevezett lakáskiállításokról, valamint az egykori ipari épülettervező vállalat székházában rendezett kiállításról Iparterv-csoportra keresztelt avantgárd művészközösségről is hallhatnak majd az érdeklődők.

Előadásának "legizgalmasabb" része azokról az elfogadott, tűrt és valószínűleg támogatott művészekről szól, akik nem mutathatták be alkotásaikat a nagyközönségnek - jegyezte meg Basics Beatrix, hozzátéve: azt próbálja szemléltetni, hogy kapcsolhatók ezek a képzőművészek az elutasítottakhoz, hogy hatott munkásságukra, életművükre 1968.

Zenével "megspékelt" előadásra várja vasárnap Göbölyös N. László történész, az MTI külpolitikai újságírója az érdeklődőket: Lázadó rock - 1968 címmel másfél órában a lázadás különböző irányait próbálja majd bemutatni. Szó lesz a faji elkülönítés, a háború, az erőszak, valamint a pénz hatalma elleni lázadásról.

Mint arra a történész rámutatott, előadásához az 1960-as években meghatározó előadóművészek, együttesek dalaiból válogatott.

Olyan zenéket gyűjtött össze, melyek az akkori ifjúsági kultúrában fontos szerepet töltöttek be, állásfoglalást jelentettek, jelentősége volt annak, hogy akkor és ott elhangzottak - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy felcsendül majd például a Rolling Stones, a The Doors, Jimi Hendrix, Janis Joplin és Bob Dylan egy-egy szerzeménye.

A közönség a Hairből is hallhat majd "zenei idézetet", hiszen az előadás utolsó részét a vietnámi háborúról szóló zenéknek szenteli Göbölyös N. László.

Az ifjúsági politikai mozgalmakat bemutató nyitónapon, szerdán Földes György, Konok Péter és Vajda Zsuzsa előadását követően Bertolucci Álmodozók című filmjét vetítik. Csütörtök az eszmék, értékek és irányzatok napja lesz, felszólal Kiss Endre, Ropolyi László, valamint Kamarás István, a filmklubban pedig Antonioni Zabriskie Point című alkotását tűzik műsorra.

A nyári szabadegyetem pénteken az individuum felszabadulását állítja középpontba: Balázs Eszter a hatvanas évek francia fiatalságának kultúrájáról beszél, Acsády Judit a női emancipációval kapcsolatban felmerülő kérdéseket boncolgatja, Rácz Józseftől pedig A Turn on, tune in, drop out-tól a PLUR-ig (Peace, Love, Unity, Respect) és tovább... címmel hallhat előadást a közönség.

 A résztvevők A lélek felszabadítása címmel interaktív mozgásos meditációt is láthatnak, majd este nyolc órától Hobo szórakoztatja The Doors- és Rolling Stones-esttel a közönséget.

Szombaton Basics Beatrix előadását megelőzően Sugár János 1968 és a művészetek kapcsolatát tárja fel, a filmklub keretében pedig Andy Warhol és Paul Morrissey közös mozgóképét, a Lonesome Cowboys-t vetítik.

Ezt követően, este nyolc órától Rockpöri címmel egy fergeteges bulira invitálja az érdeklődőket Pleskonits András rocktörténész, akivel másnap is találkozhat a közönség. Vasárnap ugyanis Göbölyös N. László előadása előtt Rockrónika címmel "rocktörit" tart.

A szabadegyetem vasárnap délután Godard One Plus One (Szimpátia az ördöggel) című filmjével zárul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását