2024. április 27. - Zita

Európai Utcabál

Európai Utcabált és francia-magyar kirakodóvásárt rendez a francia forradalom évfordulójára és a soros EU-elnökség átvétele megünneplésére a budapesti Francia Intézet szombaton, a Bem-rakparton.
2008. július 9. szerda 14:09 - Hírextra
A kíváncsiak már szombat déltől belekóstolhatnak egy igazi francia piac hangulatába az intézet melletti Duna-parton.

Franciaország északnyugati részéről, Bretagne-ból a tradicionális galette-k, a vajastésztás kekszek és sütemények ízlelhetők meg, a Champagne-Ardenne igazi francia pezsgőt küld, de érkezik egy sörkülönlegesség is. A párizsi régiót, az Ile-de-France-ot biolekvárok, Elzászt a jellegzetes tojásos tészták és ecetspecialitások képviselik.

Burgundiából ánizsos cukorka, Bordeaux-ból jófajta borok, Provence és a Cote d,Azur ízeit mediterrán gyümölcsökből készült lekvárok és szarvasgomba-készítmények jelzik, de natúrkozmetikumokat, sajtokat, mustárokat is megtalálnak az érdeklődők a standokon.

A délutáni program főszereplői az eredetileg Franciaországban 2000-ben kialakult, de ma már világszerte ismert tecktonik stílus képviselői az Eklesiast csoport és a DJ PVB lesznek.

Sötétedés után Pierre Giner, a digitális művészet egyik legjobb francia képviselőjének I dance című produkcióját, láthatja a közönség. Az óriáskivetítőn virtuális divatbemutató tárul a néző elé, háromdimenziós emberi alakok világhíres divattervezők, mint Christian Lacroix, Issey Miyake, Christian Wijnants ruháiban vonulnak föl.

Emellett a kivetítőn megjelennek az Európai Unió 27 tagországának színeibe öltözött, kifejezetten a budapesti előadásra készített figurák is. A mozgásvezérlővel irányított alakok az élőben játszó lemezlovasok zenéjére és vibráló diszkógömbök fényében táncolnak majd.

A Duna-parti tűzijáték idén sem maradhat el. Azután éjfélig egy francia és egy olasz DJ-párbaj következik - tájékoztatta az MTI-t a programról a Francia Intézet.

Balla Borbála, az intézet sajtótitkára hozzátette még, hogy az Európai Unió 27 országának színeibe öltözött digitális figurák a francia EU-elnökség ideje alatt a budapesti Francia Intézet két külső falát is díszítik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását