2024. április 20. - Tivadar

Tommy Víg a Gödörben

Tommy Víg, az Egyesült Államokból hazatelepült vibrafonművész, dobos, zeneszerző ÜssDob nevű zenekarával ad koncertet vasárnap este a Gödörben.
2008. július 8. kedd 14:40 - Hírextra
Tommy Vig Zsoldos Béla ütőhangszeressel az ÜssDob új lemezét mutatják be a Mini Jazz Fesztiválon.

Az együttes hangzását a koreai Kim Sisters vezető énekesnője és ütőhangszerese, Mia Kim teszi színesebbé. Közreműködik Gyárfás István (gitár), Czakó Péter (bőgő), Cseh Balázs (dobok), Deseő Csaba (hegedű), és Fritz József (klarinét).

Tommy Víg 50 évet töltött az Egyesült Államok jazzszínpadain, a legismertebb zenészekkel dolgozott együtt. Az ÜssDob Zsoldos Béla és Tommy Víg közös ötlete alapján alakult 2006-ban.

Főként jazzstandardeket játszanak újszerű hangszereléssel. Az ÜssDob című lemezükön hallható több mint 50 hangszert a három művész szólaltatja meg. Hallható felvételen marimba, szintetizátor, konga, bongó, több keleti hangszer, tamburin, piatti, gong, claves és chimes.

A lemez meglepetése Zsoldos Béla szerzeménye, a Mamadal és Tommy Víg Petőfi Sándor Füstbe ment terv című versére írt műve.

Tommy Víg a magyar jazz jelentős képviselője, 1938-ban született Budapesten, zenész családban, 7 éves korában csodagyerekként tartották számon, 1946-ban a városi Színházban, a Zeneakadémián, a Fővárosi Nagycirkuszban vívott dobpárbajokat. Nyolcéves korában Bécsben készítették vele a Der Kunsttrommler der Welt című lemezt.

Tizennyolc éves korában, 1956-ban Bécsbe emigrált, Fatty George Jazz klubjában és a bécsi Zeneakadémián szerepelt Joe Zawinullal.

1957 tavaszán érkezett az Egyesült Államokba. Pár év alatt a filmvilág és a zenészszakma elismert művésze lett, a legjobb ütősök között emlegették. Előbb New Yorkban, majd Las Vegasban és Los Angelesben dolgozott.

Pályafutása során Henry Mancinivel, Frank Sinatrával, Tony Bennett-tel, Quincy Jonesszal, Rod Stewarttal, Diana Ross-szal, Eric Claptonnal és másokkal hozta össze a sors. A legnevesebb stúdiók foglalkoztatták filmzeneszerzőként, zenekarvezetőként - több mint 1400 felvételen volt közreműködő.

Alelnöke volt az Amerikai Komponisták Szövetségének, főrendezője az Olimpiai Jazz Fesztivál főrendezője Los Angelesben 1984-ben.

2008-ban Budapesten Kovács László vezényelte a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, amely Tommy Vig Budapest 1956 című jazzdobversenyét szólaltatta meg a szerző közreműködésével.
Tommy Víg a Down Beat chicagói jazzszaklaptól és a Playboy magazintól kapott elismerést, eMeRTon-díjas, elnyerte a vibrafonosok Oscar-díját és a Magyar Jazz Szövetség hangszerelési kategória első díját.

Zenésztársa, Zsoldos Béla ütőhangszeres és komponista, aki reneszánsz hagyománytól a bigbandzenéig és a kortárs zenéig otthonos. A Zeneakadémia jazztanszékének docense. Számos díjat kapott, tavaly a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását