2024. április 20. - Tivadar

Támogatók nélkül a Magyar Charta

Gyurcsány Ferenc kezdeményezése a Magyar Chartáról sok vihart kavart a politikai életben. A Fidesz egyelőre nem nyilatkozik, de az SZDSZ és a KDNP úgy látja, a miniszterelnök politikai üggyé erőlteti a meleg-felvonuláson történteket.
2008. július 8. kedd 15:49 - Pénzes Dávid
A meleg-felvonuláson tapasztalt elfogadhatatlan események után, mintha senki sem a megoldást keresné. A megzavart, majd szétvert gyűlést minden demokratikus párt elítélte, szinte nem is volt, aki nem szólalt meg az ügyben. A politika azonban úgy tűnik a történéseket újból – mondhatni menetrendszerűen – a saját politikai tőkéjének kovácsolására szeretné felhasználni.

Gyurcsány Ferenc szeptemberre nagygyűlést hirdetett, illetve össztársadalmi összefogást, „jogos nemzeti önvédelmet” kezdeményezett az intolerancia ellen. Horn Gábor a felpofozott SZDSZ-es ügyvivő szerint ez a kezdeményezés abban a pillanatban MSZP-s gyűléssé vált, amint ezt a szocialista pártelnök-miniszterelnök bejelentette. Sőt véleménye szerint ha Gyurcsány komolyan gondolta volna a Magyar Chartában megfogalmazott álláspontot, akkor először informálisan egyeztetnie kellett volna a pártokkal és a civilekkel.

A charta demagóg termék

Közel áll Horn véleményéhez Lukács Tamás, a KDNP országgyűlési képviselőjének a gondolatmenete is. A politikus a Hírextrának elmondta, a Magyar Charta egy demagóg politikának az újabb terméke. Pusztán arra szolgál, hogy az ország valódi bajaival ne kelljen foglalkozni. Érthetetlenségének adott hangot, hogy míg a miniszterelnök felkérte a legfőbb ügyészt és a rendészeti minisztert, hogy tegyen jelentést, addig már hétfőn, vagyis jóval hivatalos jelentés előtt bejelentette a Magyar Charta kezdeményezést. Ez azt jelenti, hogy már a hivatalos értékelések előtt politikát visz a történtekbe. Így, Lukács és Horn is azt mondja, a szombati események elvesztették valódi jelentésüket és egyértelműen politikai színezetet kaptak.

Lukács Tamás még hozzátette, a tüntetést megzavarók közt legjobb tudomása szerint senki sem tagja semmilyen politikai pártnak, így ezért sem kellene belőle politikai ügyet csinálni. Persze, ha csütörtökön kiderülne, hogy ennek van politikai háttere, akkor esetleg érthető lett volna a kezdeményezés későbbi bejelentése.

"A rendőrségé a hiba"

A KDNP szerint szombaton rendőri vezetési hibák történtek, hiszen a jelenlegi jogrendben is megoldható lett volna a rendezvény hatékony biztosítása. Hangsúlyozta, a jelenlegi jogalkotási programban is ott van az ezzel kapcsolatos tervezet, melyről a Parlamentben beszélni fognak.

Szerkesztőségünk megkereste a Fidesz sajtóosztályát is, de egyenlőre nem kívántak reagálni a miniszterelnöki felvetésre.

A politikai elemzők szerint tökéletesen kiszámíthatóan viselkedett minden politikai erő. Míg a baloldal hiperaktívan reagált és minden fronton kiabált, valamint szabályozást akar módosítani, addig a konzervatívok csak határozottabb fellépést szeretnének. A baloldali erők menetrendszerűen összefüggésbe hozták a Fideszt az agresszívan viselkedő szélsőségesekkel. A Fidesz pedig szokás szerint a kormány alkalmatlanságaként tolmácsolta az eseményeket.

Kérdés, mekkora társadalmi összefogás állhat e mögött. Mert még ha össze is gyűlik a baloldal szeptember elején, Egy Chartához kevés egyetlen politikai párt ereje. A szeptemberi gyűlés valójában inkább Gyurcsány Ferenc szezonnyitója lehet. Egy jól sikerült beszéddel megerősítheti pozícióját. A Magyar Charta meg elveszhet majd a süllyesztőben.

Valami mozgolódik az árnyékban

A valódi probléma azonban nem itt van, hanem a surranó pályán. Míg a két nagy politikai erő egymással vívja harcát a közélet fényárban úszó mezején ( a végső győzelem mesés ábrándjával ám nyilvánvaló esélye nélkül), addig a be nem világított részeken valami lassan, de megállíthatatlanul történik. A szélsőjobboldal erősödése. Ezt pedig az egymással acsarkodók vagy nem hajlandóak észrevenni, vagy nem tartják fontosnak, vagy olyannyira nem tudnak mit kezdeni vele, hogy inkább elfordítják a tekintetüket róluk.

Pedig 2006 ősze óta lassan harctérré válhat minden köztéren megtartott gyűlés. Legyen az pártrendezvény, civil kezdeményezés, vagy egy kisebbség méltóságára rendezett felvonulás. Lehet tojást dobálni, és könnyedén gyalázkodni. Ezen elképzelhető, hogy segíthet egy Magyar Charta, ám csak akkor, ha ez egy erős összefogás eredményeképpen és némiképp a politika felett szerveződik. Ám az mindenki számára világos, hogy Gyurcsány Ferenc ma nem az a személy, aki képes lehet a Nagy Magyar Összefogás megteremtésére, szóljon az bármiről. Ez nemcsak az ellenzéki reakciókból, de a (mára szintén ellenzéki) liberális párt ügyvivőjének kijelentéséből is egyenesen következik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását