2024. április 28. - Valéria

Átrendeződött a szlovákiai politikai mező

Teljesen átrendeződött a szlovákiai politikai mező, de a magyar kormány üdvözli azt, hogy várhatóan a jobbközép fog kormányt alakítani, és azt is, hogy a Híd-Most párt bekerült a törvényhozásba - értékelte a szlovák választás eredményét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap az MTI-nek.
2010. június 13. vasárnap 13:57 - HírExtra
Láthatóan teljes mértékben átrendeződött az egész szlovák politikai mező, amit nyilván tanulmányozni kell - jelentette ki a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke.

Arra, hogy mit is jelent tulajdonképpen a helyzet tanulmányozása, kifejtette: meg kell várni, hogy a különböző pártok hogyan reagálnak a választás eredményére, és különösen azt, hogy a jobbközép koalíció fel tudjon állni, ez azonban még a koalíciós tárgyalások függvénye.
Mint mondta, az még "egyelőre matematikai számítás", hogy a jobbközépnek van többsége, s ezért meg kell várni, hogy a különböző pártok a kormányfelállás tekintetében milyen nyilatkozatot tesznek.

"Reméljük, hogy a jobbközép tud kormányt alakítani, amire egyébként a társadalmi támogatottsága megvan" - szögezte le, hozzátéve, hogy "az nagyon nagy eredmény, hogy a jobbközép fog tudni kormányt alakítani, ezt mindenképpen üdvözöljük".

Nyilván nem titkoljuk, hogy örültünk volna, ha a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is ott van a szlovákiai törvényhozásban, annak viszont örülünk, hogy a Híd bekerült - fogalmazott.
Arra, hogy Csáky Pál, az MKP elnöke a párt elnökségi ülése után vasárnap bejelentette, hogy - tekintettel a választási eredményre - lemond az MKP elnöksége, Semjén Zsolt kijelentette: ez "a politikai korrektségnek és egy erkölcsi alapú politizálásnak a megnyilvánulása".
"Hiszen ha egy párt nem jut be a parlamentbe, akkor az az elegáns, ha az elnökség lemond, aztán a párt tagsága elemzi a helyzetet" - fűzte hozzá.

Lendvai Ildikó, az MSZP távozó elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz politikája "konfliktuskeltő", s szerinte ezt mutatják a szlovákiai választások eredményei is, az, hogy a szlovákiak magyarság egyik pártja nem jutott be a parlamentbe. A szocialista politikus szerint a kormányoldal a határon túli magyar szervezetekkel való egyeztetés nélkül hozta meg a rájuk is vonatkozó törvényeket, s ezzel a felvidéki magyarságot a konfliktusok középpontjába helyezte.

Erre reagálva Semjén Zsolt azt mondta: ez "Lendvai Ildikónak a teljesen önkényes és a tényektől függetlenített értelmezése".

"A kettős állampolgárság kérdése a magyar szuverenitás kérdése, amelyet a határon túli magyar vezetők mindig is támogattak" - jegyezte meg. Hozzátette: "valószínűleg a szocialista párt a saját rossz lelkiismeretét próbálja ezzel nyugtatni és megpróbálja elfedni azt a tényt, hogy noha a szocialista párt többsége támogatta a kettős állampolgársági törvényt, most mégis visszarendeződnek Gyurcsány Ferenc mögé".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását