2024. április 25. - Márk

Jövő évi gázár-támogatás novembertől

A két alsó jövedelemkategóriában nem változik a jövő évi gáz- és távhő támogatás, vagyis a gáz esetében a támogatott háztartások 67 százaléka, távhőnél pedig a családok 61 százaléka ugyanannyi kedvezményt kap 2008-ban is, mint idén - mondta Budai Bernadet
2007. október 31. szerda 07:26 - Hírextra

A két felső jövedelemkategóriában - a támogatottak 33 százalékának - viszont csökken a támogatás mértéke. A kormányszóvivő szerint körülbelül 500 forinttal kapnak kevesebb kedvezményt az ebbe a két kategóriába eső háztartások.

A támogatások mértéke azért csökken, mert a konvergenciaprogram a jövő évre 82 milliárdos forrást biztosít az idei 112 milliárddal szemben - mondta a kormányszóvivő. A támogatás csökkenése ellenére a jogosultak köre nem változik jelentősen, jövőre is csaknem 2 millió háztartás kap kedvezményt. A támogatásokat ismét kérni kell a Magyar Államkincstártól. Az igényléseket novembertől lehet beküldeni.

Változnak a jövedelemhatárok is a négy kategóriában, miután az öregségi nyugdíjminimum összege is emelkedik a jelenlegi 27 130 forintról várhatóan 28 500 forintra. Erről decemberben dönt a Parlament. A legtöbb támogatás azoknak a háztartásoknak jár, ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét, ami jövőre 57 ezer forint lesz. Ebben a kategóriában gázra köbméterenként 40,12 forint, távhőre pedig 1680 forint/gigajoule(GJ) támogatás jár, annyi mint idén.

A második kategóriába azok a háztartások tartoznak, ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem a nyugdíjminimum két és két és félszerese közé esik, ami jövőre várhatóan 57 001 forinttól 71 250 forintig terjed. Ebben a kategóriában gáz esetén 32,83 forint a támogatás köbméterenként, távhőnél pedig 1380 forint/GJ. Itt sem változik az ideihez képest a támogatás mértéke.

A harmadik kategóriában már csökken a támogatás. Ide azok a háztartások tartoznak, ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem a nyugdíjminimum két és fél és háromszorosa közé esik, ami jövőre várhatóan 71 251 és 85 500 lesz. Itt a gáz esetén az idei 25,53-ról 22 forintra csökken a támogatás mértékre köbméterenként, távhő esetében pedig 1068-ról 924 forintra csökken GJ-onként.

A negyedik kategóriában is kevesebb támogatás jár jövőre, mint idén. Ide azok a háztartások tartoznak, ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj három és három és félszerese közé esik, ami jövőre várhatóan 85 551 forinttól 99 750 forintig terjed. Itt a gáz esetében 18,24-ről 14,5 forintra csökken a támogatás köbméterenként. Távhőnél pedig 768 forintról 609 forintra csökken a támogatás GJ-onként.

Mindez a támogatásra vonatkozik, a gáz árának növekedéséről novemberben dönt a GKM.

Nem jár támogatás jövőre azoknak a háztartásoknak, ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem meghaladja a 99 750 forintot. Azoknál a családoknál, ahol a nyugdíjminimum emelkedése miatti párezer forintos különbség már kategóriaváltást, vagy támogatási jogosultságot jelent, ott érdemes megvárni a januárt az igénylés beadásával, mert csak akkor sorolják be őket a kedvezőbb kategóriába, vagy csak akkor ítélik meg a támogatást, ha már hatályban lesz a megemelt öregségi nyugdíjminimum. Ebben az esetben azonban elesnek a januári támogatástól, mert az csak a beadást követő hónap elsejétől jár.

A háztartás első nagykorú tagja 1 fogyasztási egységnek számít, a második nagykorú arányszáma 0,9, minden további nagykorúé 0,8. Az első és a második gyerek is 0,8-nak számít, minden további gyerek pedig 0,7-nek. Így például egy négytagú, kétgyermekes családnál nem néggyel, hanem 3,5-tel (1+0,9+0,8+0,8) kell elosztani az összes jövedelmet. Rendszeres jövedelem esetén az utolsó havit kell számolni. Nem rendszeres jövedelemnél, például a vállalkozóknál az igénylést megelőző egy év bevételei alapján kell kiszámolni az átlagos havi jövedelmet.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását