2024. április 19. - Emma

Texilanyaggal mentik a gleccsert

Az Alta Valtellina-i olasz Alpokban takaróval borították be a Dosdé-gleccser egy részét, hogy megvédják a további olvadástól. Az Ice Protectornak elnevezett fehér anyagot 40 más textilia közül választották ki.
2008. július 7. hétfő 08:47 - Hírextra
Négyzetmétere 500 gramm súlyú, vastagsága 0,4 cm. Két rétegből áll és közöttük egy izoláló levegőréteg véd a napsugaraktól - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A gleccsert átlag 180 centiméteres jég borítja, amely a központi részen eléri az 50 méteres mélységet. A takaró, a remények szerint évi 194 köbméter vizet takarít meg. Igaz, hogy ez csupán egy könnycsepp ahhoz a 171 millió köbméterhez viszonyítva, amelyet 2003 meleg nyarán a lombard gleccserek elvesztettek és ahhoz az egymillió köbméterhez képest is, amelyet a Dosdé veszít el minden évben. Ezzel a módszerrel azonban mégis lehet valamit enyhíteni, és nem is drágán, a károkon. A 2751 és 2850 méter magasság között kifeszített Ice Protector csupán 700 euróba kerül.

Az eredmény szeptemberben lesz ismert, amikor leszedik a takarót, amelyet jelenleg a sokszor 140 km/óra sebességet is meghaladó szél miatt 36 kőtömbhöz erősítettek.

Az eseményen jelen volt Reinhold Messner, a világhírű alpinista, aki szerint sajnos a gleccserek mindenképpen elolvadnak, nem segíthet rajtuk még a kiotói egyezmény sem. "Csak abban reménykedhetünk, hogy a természet halad a maga útján és néhány évtized múlva a gleccserek újra megjelennek" - mondta a csakazértis optimista alpinista.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását