2024. április 16. - Csongor

Veszélyes a gázmetszés

A szülés közben ejtett gátmetszés, mely a gát berepedezését hivatott megelőzni, problémákat okozhat a következő szüléseknél - közli egy júniusban megjelenő amerikai tanulmány.
2008. június 19. csütörtök 09:03 - Hírextra
Az első szülésnél alkalmazott gátmetszés a következő szüléseknél nagyobb valószínűséggel okoz berepedést vagy szakadást a gáttájékon - állapítja meg Marianna Alperin és csoportja, az Obstetrics and Gynecology című orvosi szaklapban közölt tanulmányában.
A kutatók a Pittsburgh-i Egyetemen hatezernél több szülő nő adatait elemezték tízéves időtávot figyelembe véve. A nők közel felénél (47,8 százalékánál) alkalmaztak gátmetszést első szülésüknél, ezt követően második szülésüknél 51,3 százalékuknál jelentkeztek mérsékelt beszakadások. Ezzel szemben azoknál a nőknél, akik gátmetszés nélkül szültek első alkalommal, a második szülésnél a közepes mértékű gátsérülések aránya csak 26,7 százalék volt.
A súlyos gátsérüléseket tekintve ezek az arányok: 4,8 százalék a gátmetszésen átesetteknél és 1,7 százalék azoknál, akiknél nem alkalmaztak gátmetszést. A tanulmány szerzői felhívják a szülészek figyelmét, hogy korlátozzák a gátmetszés rutinszerű használatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását