2024. május 4. - Mónika, Flórián

Leépítik a kórházat

Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint a hódmezővásárhelyi kórházban az egy ágyra jutó ellátandó lakosságszám alacsonyabb, mint a megyei, a régiós és az országos átlag; a tárcavezető MTI-hez kedden eljuttatott közleményében nyelvbotlásnak minősítette Lázár János fideszes hódmezővásárhelyi polgármesternek adott hétfői parlamenti válaszát.
2009. június 23. kedd 17:15 - HírExtra
Az egészségügyi miniszter azért juttatta el - immár javított mondatát - az MTI-hez, mert Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház és Rendelőintézet főigazgatója kedden sajtótájékoztatón azt mondta, ha szükség lesz rá, tanúként idézteti meg a hódmezővásárhelyi kórház Székely Tamást egy kártérítési perben. Mint felidézte: a tárcavezető hétfőn elismerte, hogy az intézménynek igaza volt az ágyszámleépítés kérdésében.

Kallai Árpád kifejtette: Székely Tamás szavaiból kitűnik, hogy a 2007-ben bevezetett ágyszámcsökkentést megelőzően is az országos átlagnál több beteget kezeltek az intézményben.

Számszerűsítve a főigazgató elmondta: az ágyszámcsökkentés előtt, azaz 2007 áprilisát megelőzően a városi intézményben egy ágyra 197 lakos jutott. Ez az átlag akkor a megyében 150, a régióban 175, az országban 170 volt. Ez azt jelenti, hogy az egy ágyra jutó lakosokat számítva már a kiindulópontban is hátrányosabb helyzetben volt a vásárhelyi kórház, mint a magyar átlag. 2007 áprilisát követően az ágyszám 315-ről 116-ra csökkent. Ezzel az egy ágyra jutó lakosok száma 491 lett, mely több mint kétszázötven százalékos növekedést jelent - részletezte.

A főigazgató hozzátette: a jogerős bírósági döntést követően az intézménynek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződését felül kell vizsgálni, és ha szükségessé válik, a város igaza mellett tanúként a minisztert is beidéztetik a közeli jövőben indítandó kártérítési perben. "Ne mondjon mást, mint amit tegnap, azaz, hogy az Erzsébet Kórházban Hódmezővásárhelyen az egy ágyra jutó lakosok száma magasabb volt, mint a megyében, a régióban, és az országos átlag" - mondta Kallai Árpád arról, mire lennének kíváncsiak, ha a minisztert tanúként megidéztetnék.

Székely Tamás a fentieket adatokkal cáfolta meg kedden. Ezek szerint 2006-ban a belgyógyászati ágyak tekintetében Hódmezővásárhelyen 10.000 lakosra 11,29 ágy jutott, míg az országos átlag 7,7 ágy volt, a sebészeti ágyak tekintetében szintén tízezer lakosra vetítve 10,35 ágy jutott, míg az országos átlag 4,4 volt, és szintén 2006-ban az onkológiai ágyak tekintetében a városban ugyanilyen lakosságszámra 3,76 ágy jutott, szemben az országos átlaggal, ami 1,5 volt.

"A számok összehasonlításokat jelentettek Hódmezővásárhely kórházának egy ágyára jutó lakosságszámának, a megye lakosságszámának, a régió lakosságszámának és az ország lakosságszámának összehasonlítása és ágyszámviszonya között, és - hogy, hogy nem - kiderült, hogy Hódmezővásárhely egy ágyra jutó ellátandó lakossága alacsonyabb, mint a megyei, mint a régiós, mint az országos átlag. Ez egyébként, úgy gondolom, kellően megalapozhatja ezt a történetet. Szakmánként is megvizsgáltuk ugyanezt, és - hogy, hogy nem - minden egyes szakma vonatkozásában ugyanerre az eredményre jutottunk" - fogalmaz közleményében a tárcavezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását