2024. május 2. - Zsigmond

Debrecenből közvetlenül Afrikába

A rendszeresen repülővel utazók már megszokhatták, hogy jó ideje nem Ferihegy a civil utasok egyetlen magyarországi légikikötője. Debrecenből, a volt szovjet katonai repülőtérről észak-afrikai, dél-európai és németországi városokba lehet utazni.
2008. július 7. hétfő 10:38 - Hírextra
Indul a charter-járatok szezonja a debreceni repülőtéren, a végrehajtott fejlesztések után. Eddig a debreceni önkormányzat cége működtettte a repülőteret, ám most új tulajdonost vagy üzemeltetőt keresnek a debreceni honatyák. Jelenleg is folynak a tárgyalások azokkal a cégekkel, amelyek az ilyen céllal kiírt önkormányzati pályázatra jelentkeztek. Ezekről természetesen nem szivárog ki semmi, hiszen egy-egy tárgyalás információi jogtalan előnyhöz juttatnák a többi jelöltet.

A debreceni repülőtéren ugyanakkor számos jó és publikus hírt is hallhattunk, elsősorban azokról az újdonságokról, amelyek segítik az onnan elutazókat és az oda érkezőket. Már korábban elkészült az a bekötőút, amely megrövidíti a reptér épületét és a 47-es fő-közlekedési útvonalat összekötő, eleddig mintegy három kilométeres távolságot. A régi út mentén lebontották az egykori szovjet légierő leromlott állagú épületeit. Az ingyenes parkoló kibővítése is megtörtént, ezáltal most 370 gépkocsi befogadására képes. Bár a városi autótolvajok nemigen járnak ide gépkocsit lopni, új parkolási szolgáltatást is bevezettek a reptéren. Hatvan autó számára őrzött parkolót létesítettek, ahol egy napra 2000, egy hétre 10 ezer, két hétre 18 ezer forintért helyezhetik el kocsijaikat a Debrecenből elrepülők.

Utóbbiak köre a nyári charter szezon elindulásával jócskán gyarapodhat. Hiszen ha az idén menetrendszerű járat indítását egyelőre nem is tervezik, a szezonban startoló charterek benépesítik a repteret. A debreceniek, a környékben élők, vagy akik sokallják a ferihegyi díjakat - mert ilyenek is vannak - az idén Tunéziába, Törökországba, Spanyolországba (Mallorca), Bulgáriába mehetnek, míg Németországban Drezdába és Lipcsébe, Görögországban Ródoszra, Korfura és Zakyntoszra juthatnak el a debreceni reptérről.

A légi teherszállítás is folytatódik, - több Debrecenben működő nemzetközi cég is igénybe veszi e célra a repülőteret. E tevékenység bővülésére is felkészülnek a szakemberek: már kijelölték azt a területet, amelyen hatalmas logisztikai bázis épül. Ha a város kapja meg az európai - úgynevezett spallációs - neutronforrás beruházásának jogát, ezt az óriási létesítményt is a repülőtér mellett helyezik majd el.
Örvendetes hír az is, hogy néhány hét múlva befejeződnek a debreceni reptéren és környékén végzett, több éve tartó környezetvédelmi kármentesítési munkálatok. Először csak a látványosabb részük, hiszen éppen az elvégzett munka minőségét ellenőrizendő, továbbra is figyelik a talajvizet, nem jelenik-e meg benne újra a kerozin és egyéb szennyező anyag. A kármentesítő céggel kötött szerződés szerint 2010-ig tart ez a monitorozás. Ha addig nincs kifogásolható talaj- és talajvíz-szennyezés, akkor elmondhatjuk, hogy a szovjet katonai repülőtér utolsó nyomai is eltűntek a debreceni légikikötőből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását