2024. április 20. - Tivadar

Fokozott rendőri jelenlét

Miután szélsőséges tüntetők támadtak a melegfelvonulás résztvevőire és az őket biztosító rendőrökre szombat délután Budapesten, éjszakára a szórakozóhelyek környékén és a belvárosban megerősítették a rendőri jelenlétet; az Andrássy úton éjjel egy óra előt
2008. július 6. vasárnap 09:18 - Hírextra

Mivel délután több alkalommal is összecsaptak a rendőrök és a melegfelvonulás ellen tüntetők, és a Meleg Méltóság Menetén résztvevők csak rendőri biztosítás mellett tudták elhagyni az 56-osok terét, a 13. alkalommal rendezett melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzvesztiták felvonulásának szervezői attól tartottak, hogy éjszaka megtámadják az általuk látogatott, és a rendezvény folytatását szolgáló szórakozóhelyeket.

Az MTI tudósítója szombat éjszaka azt tapasztalta, hogy főként a melegbárként ismert szórakozóhelyek és éjszaki bárok környékén megerősítették a rendőri jelenlétet, a metrókijáratoknál, aluljárókban, kisebb mellékutcákban folyamatos volt a járőrözés.

A Mária, a Kisfaludy, a Magyar és a Kinizsi utcában két-két rendőrségi mikrobuszban, három-három járőrautóban, a Belgrád rakpartnál pedig csapatszállító teherautókban is várakoztak a rohamrendőrök. Az V., VI., VII., VIII. és IX. kerületi szórakozóhelyek környékén szintén egyenruhások és járőrautók álltak, vagy bejáratuk előtt 5-6 percenként feltűnt egy-egy rendőrautó. Több mellékutcában és a József körúton igazoltattak is a rendőrök.

A szombati atrocitásokat követően ellentüntetők megfenyegették a szórakozóhelyeket, illetve az odalátogatókat - jelentette az MTI tudósítója. A felvonulást megelőző héten két melegbárra is Molotov-koktélt dobtak ismeretlenek.

A Meleg Méltóság Menete az Erzsébet térről kettős kordonfolyosókon indult az Andrássy úton a Városliget felé szombaton, 16 óra után. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé. A melegek és szimpatizánsaik nagyjából másfél ezren, az ellentüntetők menetének tagjai néhány százan voltak.

Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak, és több rendőrautót felgyújtottak, illetve megrongáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél történtek. A rendőrök vízágyút és könnygázt is bevetettek.

Éjjel egy óra előtt a rendőrség megkezdte a kordonok bontását az Andrássy úton, amelyet így hajnalra várhatóan teljes szélességében átadnak a forgalomnak. A rendőrség elkezdte a kordonok bontását a Kossuth téren, a Parlament körül is - tapasztalta az MTI tudósítója.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását