2024. április 26. - Ervin

Gének miatt nem hatnak a gyógyszerek

Egy genetikai változás magyarázhatja, hogy különben hatékony koleszterincsökkentő gyógyszerek bizonyos betegeknél nem eléggé hatásosak. A fontos tudományos fölismerést a szívgyógyászat legismertebb folyóirata, a Circulation közölte.
2008. július 5. szombat 18:05 - Hírextra
A "rossz", úgynevezett LDL-koleszterin vérszintjét csökkentő, sztatint tartalmazó gyógyszerek szedése sok millió koszorúérbeteg életét menti meg világszerte. Ezek alkalmazását bizonyított érbetegség esetén, például szívinfarktus után a nemzetközi kezelési irányelvek feltétlenül szükségesnek tartják.

Évek óta ismert azonban a szívgyógyászati gyakorlatban, hogy vannak olyan betegek, akiknél a sztatin készítmények hatása csak kis mértékben érvényesül. Ronald M. Krauss és munkatársai arra gondoltak, hogy ennek magyarázata valamilyen genetikai eltérés lehet, ezért genetikai módszerekkel megvizsgálták 170 szívbeteg sejtjeit, akik hat hétig szedtek sztatin gyógyszert.

A kutatók egy olyan fehérje genetikai keletkezését vizsgálták, mely a koszorúérbetegség kifejlődésében fontos szerepet játszó koleszterin felépüléséhez nélkülözhetetlen. Kitűnt, hogy egy enzim, melynek tudományos rövidítése HMGCR, bizonyos emberekben más módon jelenik meg és ez a különbség jelentősen befolyásolja a sztatinok koleszterint csökkentő hatékonyságát.

A folyamat lényege, hogy bizonyos fehérjeszakaszok másképpen kapcsolódnak össze, mint azt a korábbiakban észlelték. A sztatinok úgy gátolják az LDL-koleszterin keletkezését, hogy bizonyos fehérjerészhez kötődnek. Ha viszont a HMGCR kapcsolódás a szokásostól eltér, a sztatin hatása a vártnál gyengébb vagy erősebb lehet.

Az alternativ fehérjekapcsolódás jelenségét igen sok beteg sejtjeiben megfigyelték, sőt "kisebb-nagyobb mértékben ez mindenkire jellemző" - mondta el a vizsgálat vezetője. Azt is hangsúlyozta, hogy az alternatív fehérjekapcsolódás gyakorisága a fehér, illetve a fekete bőrű betegekben hasonló mértékben fordul elő.

A számítások szerint azonban ez a genetikai ok a sztatin gyógyszerek adása során megfigyelt különbségeknek csupán 6-15 százalékát magyarázhatja, ezért a mindennapi gyógyszerhasználatot egyelőre nem befolyásolja. Dr. Krauss hangsúlyozta: a közeli jövőben nincs szó arról, hogy a kezelőorvos a sztatin gyógyszer fölírása előtt vizsgálatra küldje a beteget annak eldöntésére, hogy milyen adagot javasoljon neki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását