2024. május 3. - Tímea, Irma

Diszkriminatív bankók

A vakokkal szemben diszkriminatívnak ítélte a jelenlegi amerikai papírpénzrendszert egy szövetségi fellebbviteli bíróság az Egyesült Államokban. Az indoklás szerint a különböző értékű bankók mérete, formája és színe azonos, tehát nehezen megkülönböztethet
2008. május 22. csütörtök 10:41 - Hírextra

A fővárosi kerületi fellebbviteli bíróság háromfős eljáró tanácsa az ügyben korábban hozott döntést megerősítve 2-1 arányban úgy foglalt állást: a papírpénzek sértik a rehabilitációs törvényt. A világon több mint 170 országban nyomtatnak papírpénzeket, de csak az Egyesült Államok azonos méretűek és színűek a különböző címletek.

Henry Paulson pénzügyminiszter a bíróság előtt korábban azzal érvelt, hogy a vakok nincsenek elveszve, hiszen hitelkártyát használhatnak és segítséget kérhetnek másoktól. Judith Rogers bíró ezt az álláspontot élesen elutasította. Kifejtette, hogy a mozgáskorlátozottak is kérhetnek segítséget másoktól vagy éppenséggel négykézláb mászva is leküzdhetik az akadályokat, a középületekben mégis kötelező mozgásuk biztosítása.

A bíróság azt az ellenérvet is elutasította, hogy a pénzek átalakítása súlyos terhet róna az államháztartásra. Ellenkezőleg, állapította meg a testület, a módosítás nem kerülne lényegesen többe azoknál a változtatásoknál, amelyeket a kormány a bankókon a hamisítás ellen bevezetett.

A bíróság kötelezte a pénzügyminisztériumot, hogy keressen megoldást a problémára. A tárca közölte, hogy egy külső kutatócéggel vizsgáltatja meg, miképpen lehetne segíteni a látásukban korlátozott embereknek. A vizsgálat eredménye jövőre várható. A minisztérium becslések szerint 4,5 millió dollárba kerülne a papírpénzeken szereplő számok nagyságának növelése a gyengén látók érdekében, és 200 millió dollárt emésztene fel a bankók méretének módosítása. A Vakok Tanácsa azt javasolta, hogy a különböző címletek legyenek eltérő méretűek, és helyezzenek el dombornyomásos pontokat vagy csíkokat a pénzeken. Az ügy a legfelsőbb bíróságig is eljuthat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását