2024. április 25. - Márk

Befűt Európának a Gazprom - ősszel nő a gáz ára

A Gazprom bejelentette, hogy év végéig 25 százalékkal növeli az Európába, így a Magyarországra szállítandó földgáz árát. Alekszej Miller, az orosz vállalat elnöke Bakuban azt mondta: a kőolaj árának emelkedése miatt az energetikai óriáscég a jelenlegi 400
2008. július 5. szombat 07:27 - Hírextra
Alekszej Miller ijesztette meg Európát. A Gazprom elnöke ugyanis Bakuban bejelentette: év végéig 25 százalékkal növeli az Európába, így a Magyarországra szállítandó földgáz árát is. Az olaj ára most 144 dollár hordónként. Pontosan a duplája, mint egy évvel ezelőtt. Az elemző intézetek szerint év végére akár a 200 dolláros határt is átlépheti.

Az E.ON Földgáz Trade szóvivője hangsúlyozta, "a kőolaj árának emelkedése fokozatosan épül be a hazai gázárakba 9 hónapos eltolódással. Ez azért jó, mert fel tudunk készülni, tehát látjuk, hogy mi lesz három, hat és kilenc hónap múlva."

Idén már háromszor emelték a gáz árát. Legutóbb júliustól. Mindannyiszor az indokoltnál kisebb mértékben, mert ahogy korábban elhangzott, "a kormány próbálja tompítani azokat a drámai hatásokat, amely a világpiaci árakból levezethető lenne."

Az energiakutató intézet igazgatója szerint ezt már nem tudják megtenni ősszel, ha a Gazprom a jelenlegi 400 helyett 500 dollárt kér majd ezer köbméter gázért. Ez itthon októbertől minimum 15 százalékos gázáremelést hozhat.

A GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, ez egy nagyon jelentős tétel, hiszen már eddig is egy-egy átlagos háztartásnak az éves kiadása a gázra 250-300 ezer forint volt. Ennek a további 10-20 százalékos növelése drámai hatásokat válthat ki - tette hozzá Hegedűs Miklós.

A gázáremelés következménye, hogy nő a távfűtés díja is. Ha a Gazprom a mostani bejelentést betartja, akkor az augusztusi 6 százalékos drágulást novemberben újabb 10 százalékos emelés követheti.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását