2024. május 10. - Ármin, Pálma

CineFest: aktívak a fiatal filmesek

Összesen 280 nevezés érkezett a CineFest - Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljára a világ minden tájáról, az alkotók öt kategóriában indíthatták munkáikat az ötödik születésnapját ünneplő mustrán - közölte Muszatics Péter.
2008. július 4. péntek 13:42 - Hírextra
Az indulók nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film, kísérleti film kategóriákban nevezhették alkotásaikat a miskolci fesztiválra. A kommunikációs vezető tájékoztatása szerint a kisjáték és kísérleti film kategóriában több mint 150-en, míg nagyjátékfilm szekcióban 18-an neveztek. Idén az animációs és a dokumentumfilm kategóriákban is többen pályáztak, mint az elmúlt években - fűzte hozzá, megemlítve azt is, hogy a 63 magyar alkotás mellett összesen 48 országból érkeztek pályamunkák.

Mint Muszatics Péter írta, a szeptember 14. és 21. között megrendezendő CineFest speciális szekciója idén a nők társadalmi helyzetével foglalkozik Nő a képben címmel. Ebben a témában 27-en pályáztak.

Kitért arra is, hogy a vetítésekhez számos szakmai program és kerekasztal-beszélgetés kapcsolódik majd. A kommunikációs vezető újdonságként említette, hogy idén a kiemelt szekció nemcsak a filmvásznon jelenik meg, hanem Miskolc belvárosa is a nőkről szól majd a fesztivál ideje alatt. Számos kísérőprogram, úgy mint beszélgetések, előadások, kiállítások, valamint koncertek mutatják meg, milyen nőként megélni, látni a világot 2008-ban. A CineFest szervezői a program képviseletére Péterfy Bori színész-énekesnőt kérték fel.

A seregszemlén elsősorban pénz- és tárgyjutalmakat osztanak ki összesen mintegy 8000 euró (csaknem 2 millió forint) értékben.

Bíró Tibor, a fesztivál igazgatója februárban arra mutatott rá, hogy az évről évre egyre több vetítéssel és kísérőrendezvénnyel kiegészülő CineFest célja bemutatkozási lehetőséget adni a fiatal filmes alkotóknak, akik a világ bármely tájáról nevezhetnek. Akkor arra is emlékeztetett, hogy számos film és fiatal filmes kezdte nemzetközi karrierjét a CineFesten, amelyet a résztvevők és a kritika is egybehangzóan az egyik legsikeresebb és leghangulatosabb hazai fesztiválnak tart.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását