2024. április 20. - Tivadar

Rendkívüli parlamenti ülésről döntenek

A házbizottság jövő szerdán dönt arról, lesz-e rendkívüli parlamenti ülés. Az előzetes információk szerint csak az MSZP ellenzi egyértelműen a rendkívüli ülés összehívását.
2008. július 3. csütörtök 17:39 - Hírextra
Július 1-jén Navracsics Tibor, a Fidesz, és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője kezdeményezte a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását,a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendelet ügyében.

Egy nappal később Varga Mihály, a Fidesz alelnöke - Orbán Viktor pártvezetővel közösen tartott sajtótájékoztatóján - azt mondta, hogy az áremelések hatását csökkentő indítványukról remélhetőleg minél hamarabb, egy rendkívüli parlamenti ülésén születhet döntés. Mindkét kezdeményezés téma lesz a jövő szerdai rendkívüli házbizottsági ülésen.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a távirati irodának elmondta: a frakciók a házbizottság ülésén nyilatkoznak majd arról, támogatják-e a Fidesz kezdeményezését, de az is fontos kérdés, hogy a nyári szabadságok idején lehet-e biztosítani a határozatképességhez szükséges létszámot.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője csütörtökön az MTI-nek úgy nyilatkozott, kezdeményezhették volna a képviselők ötödének aláírásával az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, de ezt inkább a házbizottság ülésén javasolják majd, mert úgy gondolják, pártok feletti ügyről van szó.

Hozzátette: pártja javaslatainak egy része más pártok elképzeléseiben is megjelent, ezért nem lát okot arra, hogy a többi frakció ne támogassa felvetéseiket, így - tette hozzá - remélik, hogy lesz rendkívüli ülés. Szijjártó Péter hangsúlyozta: nem tettek javaslatot arra sem, mikor legyen a rendkívüli ülés, mert abban bíznak, hogy a házbizottság ülésén erről közösen meg tudnak állapodni a frakciók.

Az MSZP nem támogatja az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, mert alkalmatlannak tartja a Fidesz áremelkedések elleni javaslatát a probléma kezelésére - mondta Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtökön a távirati iroda érdeklődésére.

A kormánypárti politikus szerint az általános forgalmi adó csökkentése nem megfelelő módszer, mert az áfacsökkentéssel nincs garancia arra, hogy a csökkentés eljut a fogyasztóhoz.

Almássy Kornél, az MDF alelnöke az MTI-nek azt mondta, pártja támogatja a rendkívüli parlamenti ülés összehívását. Kifejezetten üdvözöljük azt, hogy a Fidesz korábbi álláspontját megváltoztatva szintén fontosnak tartja az élelmiszer áfájának csökkentését" - fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke is javasolt a napokban rendkívüli parlamenti ülést a segélyezési rendszer átalakítása ügyében. Az ellenzéki párt azt javasolja majd a házbizottság jövő heti ülésén, hogy legyen parlamenti vitanap a saját indítványaikról és a Fidesz kezdeményezéséről is.

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese az MTI-nek úgy fogalmazott, csak a házbizottság ülése után alakítják ki álláspontjukat arról, támogatnának-e egy rendkívüli parlamenti ülést, mert ehhez a döntéshez több információra van szükség.

Hozzátette: kevés realitását látja annak, hogy júliusban meg lehetne tartani egy rendkívüli ülést, "ám ha a rendeleti úton történő kormányzást csak így lehet megakadályozni", akkor el kell gondolkodni rajta.

A házszabály szerint az Országgyűlés évente két rendes ülésszakot tart: minden év február elsejétől június tizenötödikéig, illetve szeptember elsejétől december tizenötödikéig. Rendkívüli ülést a köztársasági elnök, a kormány, valamint a képviselők egyötöde kezdeményezhet a házelnöknél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását