2021. október 23. - Köztársaság kikiált., Gyöngyi

Fenyegetik az internetkalózokat

Postázta az első 800 figyelmeztető levelet a Virgin Media brit internetszolgáltató a fájlcserélő programokkal jogvédett zeneszámokat engedély nélkül letöltő ügyfeleknek. Az ország második legnagyobb internetszolgáltatója a brit hanglemezipari szövetséggel
2008. július 3. csütörtök 17:42 - Hírextra
Arról értesítik a címzetteket, hogy valaki a kapcsolatukon keresztül illegálisan töltött le zenét az internetről. A cég eligazítást ad a legális zeneletöltési lehetőségekről és udvariasan felkéri az ügyfelet, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a jogsértés többé ne forduljon elő. Ellenkező esetben jogi útra terelődik az ügy - áll a levélben.

A BPI szerint a közeljövőben még több ezer felhasználót figyelmeztetnek. "Meg kell változtatni az uralkodó felfogást, hogy az internet ingyen beszerezhető holmik tárháza, mert elképesztő méreteket öltött a kalózkodás" - mondta Geoff Taylor, az érdekvédelmi szervezet vezetője.

A BPI a "három dobásod van" elven működő rendszer bevezetését szorgalmazza. E szerint a harmadik figyelmeztetés után az internetszolgáltatónak kötelező lenne felmondani az előfizetői szerződést. A fájlcserélők forgalmát a BPI emberei kísérik figyelemmel, és az illegális letöltők adatait eljuttatják a szolgáltatóhoz. Az ügyfél ezután figyelmeztetést kap, függetlenül attól, hogy egy vagy ezer zeneszámot töltött le a gépére.

A kezdeményezéshez mostanáig csupán a Virgin Media csatlakozott. A BPI akár perre is menne a többi szolgáltatóval, ha nem működnek együtt. "Ha a bíróságra kell mennünk, akkor elmegyünk és nyerni fogunk" - mondta Geoff Taylor.

A Virgin Mediának 3,8 millió ügyfele van, ehhez képest a nyolcszáz csepp a tengerben - mondja a szolgáltató. A cég hangsúlyozza, hogy a kampány és a levél egyelőre csak az internetezők felvilágosítását célozza és senkinek sem kell tartania attól, hogy megszüntetik a hozzáférését.
Ian Fogg, a Jupiter Research informatikai piackutató vállalat elemzője szerint az internetszolgáltatóknak egyensúlyozniuk kell a lemezkiadói lobbi és az ügyfelek között. "Mindkét oldalnak meg kell felelniük, hogy az egyik ne perelje be őket, a másik pedig ne pártoljon át más szolgáltatóhoz" - mondta Fogg.
A cég szerint az európai internetezők egyötöde használja a fáljcserélő hálózatokat. A fizetős internetes zeneáruházakat ezzel szemben csupán 10 százalék látogatja, és a digitális zeneforgalmazás a hanglemezipar amúgy is évek óta csökkenő bevételeinek a 8 százalékát teszi ki - áll a BBC beszámolójában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását