2024. május 16. - Mózes, Botond

Több mint száz film Pécsett

14 ország részvételével rendezik meg Pécsett a Moveast Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 30-és október 7-e között. A versenyprogramban 37 film szerepel, köztük három magyar elsőfilmes rendező alkotása - tájékoztattak a fesztivál szervezői.
2007. szeptember 12. szerda 12:59 - Hírextra
A Pécsi Filmünnep hagyományait folytató Moveast Nemzetközi Filmfesztivált negyedik alkalommal rendezik meg. Idén 14 ország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Románia, Bulgária, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Ausztria, Magyarország, több mint száz filmje vesz részt a filmes mustrán.

A versenyprogramban olyan elsőfilmes rendezők alkotásai vesznek részt, melyek 2006-ban készültek. A celluloid szalagra készült 35mm-es nagyjátékfilmeket , angol és magyar feliratos kópiákon mutatják be. A programban három magyar versenyfilm szerepel: Bogdán Árpád: Boldog új élet, Nemes Gyula: Egyetleneim és Szemző Tibor: Az élet vendége - Csoma legendárium című alkotása.

A legjobbnak ítélt versenyfilm rendezője az Arany Benjámin Fődíjat, s az ezzel együtt járó 10 ezer eurós csekket veheti majd át. A fődíjat ötfős, ismert filmes alkotókból álló nemzetközi zsűri ítéli oda, melynek tagja többek között Zsigmond Vilmos, a magyar származású Oscar-díjas rendező-operatőr.

Az információs programban a régió országainak tavalyi filmterméséből láthatnak a nézők válogatást. A rendezvény nyitófilmje Koltai Lajos az Este című alkotása lesz. Bemutatják Török Ferenc Overnight, valamint Szomjas György A nap utcai fiúk című filmjét is.

A filmkép magyar mesterei elnevezésű sorozat keretében Koltai Lajossal, Zsigmond Vilmossal, Ragályi Elemérrel és Grunwalsky Ferenccel beszélgethetnek az érdeklődők.

A fesztivál részletes programja a www.moveast.hu oldalon olvasható.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását