2024. április 18. - Andrea, Ilma

Pszichiátriai szakmai viták

Annak ellenére, hogy a pszichiátria napjainkban az elmeegészségügy szakterületeként él a köztudatban, a pszichiátriai szakma és módszerek érvényességével és hatékonyságával kapcsolatban igen komoly vita dúl világszerte – nem véletlenül.
2008. július 2. szerda 16:27 - Hírextra
Miközben a gyógyszergyárak által nagymértékben támogatott pszichiátriai szaklapokban rendszeresen jelennek meg "a legújabb kutatási eredményekről", illetve "a legújabb pszichiátriai szerek hatékonyságáról" szóló cikkek, számos szakember és szakhatóság kérdőjelezi meg egyre gyakrabban a napjainkban használt pszichiátriai kezelések hatékonyságát.

Még az OPNI főorvosa, Dr. Magyar Iván György is 2006-ban nyilvánosan elismerte, hogy a pácienseket nem szokták gyógyultnak nyilvánítani.

Közismert dolog: ha egy problémának nem ismerjük az okát, megoldani sem tudjuk igazán. A pszichiátriai osztályokon kezelés gyanánt gyógyszerezett embereknek mindössze a tüneteit nyomják el, a valódi problémát ezek a szerek nem oldják meg, ráadásul sok esetben függőséget okozhatnak.

 Ezek az emberek azután – hatékony segítség híján – újra és újra visszakerülnek a pszichiátriai ellátórendszerbe, amely többszörösére növeli az elmeegészségügy területére fordítandó költségeket.

 Az, hogy ezeket az embereket a pszichiátriai szerek gyakran egész életen át tartó szedésével "tünetmentessé" teszik, nem jelent valódi gyógyítást, ellenben folyamatos plusz költséget jelent az egészségbiztosítás számára.

Sajnos úgy tűnik, a napjainkban alkalmazott pszichiátriai kezelések nem alkalmasak arra, hogy helyreállítsák a páciensek mentális egészségét, sokkal inkább csak kémiailag nyomják el a kellemetlen tüneteket, ez azonban nem oldja meg a páciens problémáját, csupán elfedi azt.

Természetesen nagy szükség van olyan ellátórendszerre, amely segítséget nyújt a mentális problémákkal küzdő embereknek, ám ennek olyannak kellene lennie, ami ténylegesen segít, így az országnak gazdaságilag is megéri belefektetnie – ezek a módok azonban nem a mai pszichiátria területén keresendők.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, amely hazánkban közel másfél évtizede foglalkozik a pszichiátria területén történő emberi jogi sérelmek feltárásával, a napokban jelentetett meg egy olyan új, közhasznú kiadványt, amely a jelenlegi pszichiátriai kezelések lehetséges alternatíváit mutatja be.

 A kiadványt az alapítvány elküldi minden olyan illetékesnek, aki egészségügyi kérdésekben döntéshozói helyzetben van. A pszichiátriai kezelések alternatíváiról szóló kiadvány beszerezhető az alapítványtól.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását