2024. április 27. - Zita

Másfélszeres terméshozam

Stressztűrő, ötven százalékkal nagyobb terméshozamot ígérő rizsfajta fejlesztésébe kezd egy nemzetközi kutatócsoport a Fülöp-szigeteken működő Nemzetközi Rizskutató Intézetben - jelentették be szerdán Manilában.
2009. január 15. csütörtök 16:33 - Hírextra
A nagyratörő, bő évtizedes kísérleti programban molekuláris biológusok, genetikusok, fiziológusok és biokémikusok vesznek részt világszerte. A terv fontosságát az adja, hogy a Föld népessége mintegy felének napi betevőjéül szolgáló rizs ára emelkedik, a lélekszám gyorsan növekszik, a természeti erőforrások pedig csökkennek.

A tudósok a rizs fotoszintézisének típusát kívánják megváltoztatni. Több más növényhez hasonlóan (ilyenek a búza, árpa, cukorrépa, bab és burgonya) a rizs fotoszintézise úgynevezett C3-típusú, a légköri széndioxidot olyan folyamattal köti meg, amelynek végterméke három szénatomos cukormolekula. A C4 típusú növények (ilyen a kukorica és a köles) viszont más módon kötik meg a széndioxidot, amelynek négy szénatomos cukor a végterméke. A C4-es növények fotoszintézise hatékonyabb, hőség- és szárazságtűrésük jobb.

A nemzetközi kutatócsoport olyan rizsfajtát kíván kifejleszteni, amelynek C4 típusú a fotoszintézise, jobban bírja a hőséget és a vízhiányt, emellett akár 50 százalékkal nagyobb a terméshozama. A fejlesztéshez a bejelentés szerint "modern molekuláris eszközöket" használnak majd, ám nem genetikailag módosított növényt terveznek.
A programot Bill és Melinda Gates alapítványának három évre szóló 11 millió dolláros (mintegy két milliárd forintos) felajánlásával indították el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását