2024. május 2. - Zsigmond

Olszliszkán valott az ötödrendű vádlott is

Az ötödrendű vádlott is vallomást tett az olaszliszkai emberölés ügyében indult per szerdai helyszíni bírósági tárgyalásán. Nemcsak a másodrendű, hanem az ötödrendű vádlott megszólalása is vallomás - erről Gyury József Gergely, a két vádlott ügyvédje tájé
2008. július 2. szerda 16:03 - Hírextra
A perben nyolc személyt, köztük egy nőt és két fiatalkorú férfit - részben társtettesként, részben felbujtóként - különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolnak.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 2006. október 15-én két gyermeke szeme láttára verték halálra Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, miután a férfi autójával elsodort egy 11 éves kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett. A gyerek hozzátartozói, ismerősei azonban brutális kegyetlenséggel agyonverték a férfit; halálát a fejet ért mintegy negyven ütés, rúgás okozta.

A szerdai helyszíni tárgyalás rendjét mintegy száz rendőr biztosította. A területet lezárták, az utcát kordonnal kerítették körbe, oda csak szigorú ellenőrzés után lehetett bejutni.

A helyszínen a másodrendű vádlott, idősebb H. Dezső jelezte, hogy kész vallomást tenni, ebben a hatodrendű vádlott kivételével valamennyi vádlott közreműködött. Gyury József Gergely az MTI-nek kiegészítésként elmondta, hogy a férfi felesége, az ötödrendű vádlott is együttműködött és vallomást is tett; ők az elsodort kislány szülei.

Az ügyvéd szerint ez a nap "felemásra sikeredett, csak egy helyszíni tárgyalás lett belőle". Mint mondta, az lett volna a fő cél, hogy megpróbálják pótolni a bizonyítási kísérletet, azaz "lejátsszák" a történteket, így ellenőrizhetik: ki mond igazat és ki nem. "Ez nemcsak a terheltekre, azaz a vádlottakra vonatkozik, hanem a tanúkra is" - fűzte hozzá.

Gyury József Gergely hangsúlyozta, ezt az eljárási cselekményt ő már a per kezdetekor indítványozta és ennek a bíróság helyt adott, ellentétben az ügyészséggel, amely még a nyomozati szakaszban elutasította.

A tárgyaláson megkísérelték rekonstruálni a történteket; lemérték a távolságokat, egy gépkocsit vittek a helyszínre, a meggyilkolt tiszavasvári tanár holttestének a helyére egy bábut fektettek az útra, H. Dezső pedig végigjárta azokat a helyszíneket, amelyeken annak idején a történtek előtt járt. Tettlegességről a vádlottak részéről nem esett szó, mindenki azt mondta: akkor ért a tiszavasvári tanárhoz, amikor az már a földön feküdt.

Olaszliszka utcáján minden kapuban "nézők" álltak, szinte valamennyi lakó végigkövette a tárgyalás menetét. Figyelte az eljárást a Gój Motorosok Egyesületének mintegy másfél tucat tagja is, ők egy telken sorakoztak fel, a helyszínnel szemben. Az egyesület szervezésében tavaly októberben mintegy százötven motoros vonult végig a településen. Vezetőjük akkor azt mondta: mindaddig tiltakoznak, amíg "bármely kisebbség azt hiheti, hogy a törvények felett áll és önhatalmúlag ítélkezhet mások élete felett".

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke a motorosok várható szerdai megjelenése kapcsán a napokban arra hívta fel a kormány illetékeseit, hogy fokozott figyelemmel kísérjék a helyszíni szemlét, a hatóságok határozottan lépjenek fel a rendbontókkal szemben.

A helyszíni tárgyalás 1,5-2 órán át tartott, majd azt a Czibrik Attila vezette bírói tanács elnapolta. A következő tárgyalásokat szeptember 22-én, 24-én, 29-én és október 1-jén tartják, már bírósági tárgyalóteremben.

A tárgyaláson rendbontás nem történt, az esemény végén a rendőrök lebontották a kordonokat és a gój motorosok is elvonultak.

Helmeczy László, az elhunyt Szögi Lajos jogi képviselője az MTI kérdésére azt mondta: a helyszíni szemle fontos volt, hogy megismerjék a területet, a pontos távolságokat, a sok szemtanút.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy több roma együtt érez az áldozat hozzátartozóival, mint mondták, ők is megsínylik a történteket. Akadt azonban olyan vélemény is, amely szerint Szögi Lajos emlékhelyének nem kellene az utcában lennie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását